MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Wilde marjolein 'Za'atar

Foto: Wilde marjolein 'Za'atar

Groeit in 8 tuinen

Latijnse naam
Origanum syriaca 'Za 'atar
Andere benamingen
Syrische majoraan, Origanum syriacum, Zaatar
Hoogte
1 cm

Algemene omschrijving

Syrische majoraan (Origanum syriaca of syriacum) is de soortnaam van een plant uit de familie van de lipbloemigen (Lamiaceae). De plant wordt wel za'atar genoemd, een naam die ook voor een specerijenmengsel wordt gebruikt.
De plant is net als de echte majoraan (Origanum majorana) houtachtig, maar heeft grotere blaadjes en heeft de complexe smaak tussen majoraan en oregano in, volgens sommige bronnen 'met een vleugje tijm'. Het wordt daarom beschouwd als de meest smaakvolle oregano.
De plant houdt van een zonnig plekje en is niet winterhard. Hij wordt wanneer hij bloeit wel 1 meter hoog en heeft witte bloemetjes. De plant bloeit van mei tot juli en wordt geoogst voor en tijdens de bloei, wanneer de blaadjes bleekgroen zijn. Later worden de blaadjes donkerder en verliezen smaak. Om die reden worden de donkerder blaadjes wel gedroogd, maar niet vers verhandeld.

Van oudsher worden de in het wild geplukte blaadjes van de Syrische majoraan gebruikt in za'atar, een kruidenmengsel. In de meesta za'atars zijn ze inmiddels vervangen door geteelde Syrische majoraan. Daarnaast wordt het gebruikt bij gegrilld schaap en in brood. De Bedoeïnen malen de gedroogde blaadjes en eten deze met zout gemengd op brood.
Syrische majoraan wordt ook in de Noord-Afrikaanse keuken gebruikt, vooral door de Bedoeïnen, die ook het kruidenmengsel za'atar maken.

Berichten over deze plant