MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Sierui giganteum +

Groeit in 1985 tuinen

Latijnse naam
Allium giganteum
Hoogte
120 - 180 cm
Kleur
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Allium Giganteum is, zoals de naam al doet vermoeden, de grootste van alle Alliums. Wanneer ze gaan bloeien, krijgen ze grote schitterende paarse bloemen; dit is na voorjaarsbloeiers en voor de zomerplanten. De bloemen hebben een doornee van ongeveer 15 cm. en staan op stelen van ongeveer anderhalve meter hoog.

Allium Giganteum is winterhard en gaat het volgende seizoen opnieuw bloeien. Plant ze in groepjes van drie of meer bollen voor het beste effect.

Omschrijving:
Winterhard. Bladverliezend.
Dit is een (bloeiend) tot 150 cm en meer hoog bolgewas, waaraan boven de lange, 10 cm brede, grijsgroene en aan de onderkant ruw behaarde bladeren die in een toef uit de bol ontspringen, een enorm bolvormig bloemscherm verschijnt (doorsnee gemakkelijk 20 cm) aan de vaak iets geribde bloeistengel die uit het hart van de bladertoef omhoog schiet.
Hoge soort met stevige dikke stengel
De bloei valt in juni-juli. Ronde schermen van purperroze bloemen
Opvallend
Snelle groeier.

Plantvoorschriften :
Een fraai bloeiende soort die jammer genoeg lelijk blad heeft , waardoor hij best in combinatie met andere soorten wordt geplant.
Geschikt voor een border of als snijbloem. Vooral in grote groepen is de plant op zijn mooist.
Allium bollen planten doe je in de herfst. Het liefst, in rijke, goed gedraineerde grond. Water ze na het planten vervolgens licht in.
Plantdiepte circa 10 tot 20cm cm, tweemaal zo diep als de bol groot is.
Plantafstand 20cm.
Vermijd grond die in de winter vochtig blijft.

Verzorging :
Gemakkelijke planten  .
Bewater de Allium Giganteum vanaf het moment dat ze groeien, al vanaf het vroege voorjaar. Het is raadzaam om in het voorjaar enkele keren te bemesten met organisch compost, gecomposteerde mest of een in water oplosbaar universeel bemestingsmiddel. Houd onkruid in toom, zodat de bollen niet verstoken zijn van voedingsstoffen.
Moeten opgebonden worden aan steunen, doe dit voorzichtig om de bollen niet te beschadigen.
Laat sieruien de eerste jaren met rust, verplaats ze niet en deel de uitgegroeide bollen pas na 3-4 jaar in het voorjaar .
Markeer de groeiplaats.
Bij zeer strenge winters, beschermen met bladeren.
Als u zaailingen wenst te voorkomen, dient u uw Alliums te koppen voordat de zaden zich kunnen verspreiden. Bloemen kunnen aan de plant gelaten worden om te drogen. De gedroogde bloemen zien er mooi uit in de tuin, maar kunnen ook worden verwerkt in boeketten voor in huis.
Het voordeel van Allium bollen planten is dat ze zeer weinig onderhoud behoeven als ze eenmaal gesetteld zijn. Zodra de bladeren geel worden, kunt u de planten afsnijden tot aan de grond.
Elk jaar zullen er nieuwe bolletjes uit de ouderbol groeien. Wanneer de plant te vol wordt, kunt u hem voorzichtig uit de grond halen en de kleine bolletjes verwijderen. Deze kunt u elders in de tuin planten, of cadeau doen aan een bevriende tuinliefhebber.
Haal ze na enkele jaren uit de grond, verdeel en plant ze weer op grotere afstand.
Zaaien kan je in de herfst, winter of lente. Na opkomst een jaar gerust laten en dan verspenen op kweekbedjes.

Ziekten :
Bladluis-trips-rupsen-meeldauw-wortelrot-slakken

Berichten over deze plant