MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Mansbloed

Hypericum androsaemum  • 

Foto: Mansbloed

De Hypericum androsaemum is een bijzondere plant door de twee kleuren bladeren. De topbladeren zijn paarsachtig, terwijl de andere bladeren gewoon frisgroen zijn. De plant is bladverliezend. Het blad steekt prachtig af bij de felgele bloemetjes, die van juli tot oktober verschijnen. Deze zijn kleiner dan bijvoorbeeld de Hypericum 'Hidcote'. Na de bloei verschijnen rode bessen, die later donker verkleuren. De plant wordt max. 1 meter hoog en is daardoor geschikt voor een border bijvoorbeeld. De plant is winterhard. 

Mansbloed of St. Janskruid is een overblijvende halfheester die halfwintergroen is. Mansbloed groeit in het wild in Europa, Azië en Noord-Afrika op hellingen in een open bossen. Vanuit tuinen heeft de plant zich verspreidt in Oceanië en Noord-Amerika. Mansbloed wordt aangeplant vanwege de prachtige bloemen en de decoratieve bessen. 

De toevoeging androsaemum is Latijn en betekent ‘mans bloed’ en verwijst naar het dieprode sap van de bessen.

Mansbloed is een struikachtige heester die maximaal één meter hoog wordt. Deze niet woekerende heester groeit met een stevige wortelstok van waaruit  de stengels om hoog groeien. De relatief grote blaadjes staan paarsgewijs en omvatten de bruinrode stengel. Ze zijn ovaal tot lancetvormig van vorm, donkergroen van boven en aan de onderkant lichtgrijs. Als je over de blaadjes wrijft geven ze een harsachtige kleur af. 

In het najaar krijgen de bladeren een rode zweem. In de periode mei tot en met juli verschijnen de relatief grote bloemen die opvallen door hun heldergele kleur en de prachtige grote meeldraden. Vervolgens verschijnen de bessen die eerst rood van kleur zijn en later verkleuren naar zwart.

Mansbloed wordt veel toegepast in openbare groenvoorzieningen en als borderplant. Vanwege de dichte groei laat Mansbloed weinig ruimte voor onkruid en heeft daarom relatief weinig onderhoud nodig.

Mansbloed is ook een prima snijplant: in de vaas blijven ze lang goed.

Er zijn in de loop der jaren een aantal cultivars en hybriden van Mansbloed gekweekt. 
    Hypericum androsaemum 'Albury Purple', mooi purperen blad
    Hypericum androsaemum ‘Cornflakes’  heldergele bloemen
    Hypericum androsaemum 'Gladis Brabazon', bont blad
    Hypericum androsaemum 'Golden Tutsan', goudkleurig blad
    Hypericum androsaemum 'Orange Flair', mooie oranje bessen

De Mansbloed heeft bij voorkeur een zonnige standplaats, al zullen ze ook met halfschaduw tot bloei komen. Geef Mansbloed een goed gedraineerde grond met een derde deel compost. Natte grond wordt niet verdragen. Een jaarlijkse laag mulch zorgt voor voldoende aanvoer van mineralen.

Mansbloed kan het beste in het voorjaar, maart of april, teruggesnoeid worden tot twintig centimeter boven de grond. Deze voorjaarssnoei zorgt voor een mooi nieuwe blad en uitbundige bloei.

Mansbloed is eenvoudig te stekken. Voor het beste resultaat nemen we winterstekken van vijftien tot twintig centimeter lang. Verwijderd alle bladeren behalve die van het groeipunt. Snij de onderkant van de stek schuin af met een vlijmscherp mes en doop dit uiteinde in stekpoeder. Voor de stek gebruiken we gewone zaai- en stekgrond en zorgen dat driekwart van de stek in de grond zit. De grond maken we vochtig en vervolgens zetten we de stekken in een kas of gebruiken een plastic om de stekbak af te dekken. Stekken van Mansbloed is betrekkelijk eenvoudig: ze zullen binnen één tot twee maanden wortelen. In het voorjaar zet je de stekken  buiten en begin zomer kun je ze uitplanten.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 80 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend