MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Afrikaanse lelie 'Alba'

Groeit in 510 tuinen

Latijnse naam
Agapanthus africanus 'Alba'
Andere benamingen
van het Grieks agape (liefde) Anthos (bloem), Witte Tuberoos
Hoogte
1 - 100 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Afrikaanse lelie (Agapanthus umbellatus 'Albus') heeft lange bladeren en krijgt witte bloemen op lange stelen, de volwassen hoogte is ca. 90 cm. Deze bloeit uitbundig van julli tot en met september. Deze tuinplanten behoren tot de familie van de Liliaceae. 

Aanplanting en standplaats

Deze bijzondere tuinplant is erg mooi voor 'de tuin op het zuiden'. Staat graag in een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. Deze tuinplanten kunnen gebruikt worden als borderplant, want ze laat zich eenvoudig combineren. De Afrikaanse lelie heeft in de winter bescherming nodig tegen overvloedige regen en sneeuw. De Afrikaanse lelie verdraagt een temperatuur tot -5 graden Celsius. In de zomer moet u ervoor zorgen dat ze niet uitdroogt.

Plant de Agapanthus in het voorjaar in het goed gedraineerde grond op een zonnige plek. Ze maken de meeste bloemen als hun standplaats voldoet aan die voorwaarden. Op een voedselarme grond produceren ze ook bloemen, maar minder uitbundig. Zorg ervoor dat ze voldoende water krijgen in de warme perioden.

Verzorging

Geef enkel in het voorjaar mest met stikstof hierdoor vormen de planten veel bladeren. Daarna geef je in het voorjaar veel mest met kalium wat de bloei ten goede komt. Vanaf September niet meer bemesten om de plant te laten rusten. Slakken vinden deze plant erg lekker, bescherm hem hier dan ook zoveel mogelijk tegen. Laat de bladeren in het najaar zitten aan de plant, deze verteren vanzelf en zorgen nog voor voeding voor de bol. In het volgende jaar kan de bol weer prachtig uitgroeien. 

Berichten over deze plant