MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Marokkaans Madeliefje

Groeit in 14 tuinen

Latijnse naam
Rhodanthemum hosmariense
Andere benamingen
Leucanthemum hosmariense
Hoogte
1 - 30 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Droog
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

De Rhodanthemum hosmariense stamt uit het Atlasgebergte in Marokko en wordt ook wel Marokkaans Madeliefje genoemd. De bloemen zijn wit of perzikkleurig en de plant behoort tot de Composietenfamilie (Asteraceae). Ook in Australië komt deze wild groeiende composiet in veel soorten en ondersoorten voor.
De bloemen van de Rhodanthemum hosmariense hebben een geel hart, omgeven door witte bloemblaadjes, net als alle composieten. De eerste kring van bloempjes bestaat uit veel afzonderlijke, enkelvoudige bloemen, omgeven door tongbloemen. Uit deze productieve bloemen halen insecten hun kostbare nectar. De knoppen zijn op zichzelf al bijzonder: zwarte en zilveren bolletjes sieren de plant. Rhodanthemum hosmariense bloeit in de zomer en de herfst en is winterhard in gebieden met een mild klimaat. Deze soort heeft geen problemen met droge, koude nachten en doet het prima in rotstuinen en tuinen aan de kust. 

Rhodanthemum groeit in de volle zon, in goed doorlatende grond.

Bestand tegen wat vorst, tot -5°, -10°C. Bij de meeste planten is dit afhankelijk van de grond. Staan ze niet in goed doorlatende grond, dan is een natte bodem in de winter fataal. Wortelrot ontstaat door te lang in natte grond staan. Bescherm de planten tegen extreme kou.

Rhodanthemum kan goed tegen droogte. Zorg voor zanderige grond of kalkhoudende leemgrond en geef niet te veel water. In de winter moet u de planten beschermen tegen kou en vocht, bijvoorbeeld met vliesdoek.
Wilt u de knoppen van de plant drogen, dan kunt u ze het beste ondersteboven hangen op een donkere, koele plek.

Zie ook hier