MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Japanse esdoorn 'Atropurpureum'

Foto: Japanse esdoorn 'Atropurpureum'

Groeit in 393 tuinen

Latijnse naam
Acer palmatum 'Atropurpureum'
Andere benamingen
Acer palmatum f. atropurpureum, Acer palmatum 'Blood Leaf', Acer palmatum Atropurpureum Groep
Hoogte
100 - 500 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

De Japanse esdoorn Acer palmatum 'Atropurpureum' is een roodbladige esdoorn die in de herfst prachtig kleurt. Hij wordt ongeveer 5 m hoog en enkele meters breed, maar is zeer goed in vorm te snoeien. Boven het wateroppervlak van een vijver is het een plaatje!

De bladeren zijn handvormig (palmatum verwijst naar de handpalm en niet naar een palmboom) en daardoor speelser. Ook de vaak wat open, grillige structuur draagt hier aan bij. Er zijn wat doorkijkjes en het vormt een minder compact geheel. De Japanse esdoorn is verder een van de weinige struiken die gebruikt worden in de Japanse tuin. Als bladverliezende heester symboliseren zij het tijdelijke.

De meeste esdoorns houden van vochthoudende, goed doorlatende grond. De grond mag licht zuur tot kalkhoudend zijn. Een standplaats in de luwte heeft de voorkeur. Uitdrogende wind kan bladverdorring veroorzaken. De standplaats van deze Japanse esdoorn is essentieel voor een goede ontwikkeling. Dit is vooral bij de jonge bomen van belang. De grond dient humusrijk te zijn en het licht niet te fel. Elk voorjaar een laagje compost is goed voor de Japanse esdoorn.

Van nature vormt de Japanse esdoorn veel dode takken en ook wel lange takken. De soorten kunnen vrij sterk bloeden. Voor een compacte groei jaarlijks snoeien, maar alleen in de rustperiode (liefst in oktober). 

Berichten over deze plant