Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Paddenlelie

Tricyrtis formosana  • 

Foto: Paddenlelie

De paddenlelie, zoals de Tricyrtis formosana, is een onbekende plant die we vooral aantreffen bij fijnproevers. Hij heeft namelijk prachtige bloemen die op orchideeën lijken vanwege de paarse stippen en vlekken.

Het opvallende aan deze plant is dat hij extreem laat bloeit wanneer zijn eigen blad al lelijk begint te worden. Op een te koude plaats komt hij niet eens in bloei. De bloei is vanaf augustus tot oktober, wanneer vrijwel alles al is uitgebloeid. Hij heeft daardoor niet veel concurrentie, en zo trekken de kleine bloemetjes toch de aandacht. Ook de bladeren zijn fraai vanwege de diepe nerven. Tricyrtis formosana is een opgaande plant met fris diepgroene stengels en bladeren. Van augustus tot oktober kun je de bijzondere bloemen verwachten, ze zijn lichtroze met paarse spikkels en aan de keel enigszins geel.

Trycirtis staat het liefst in een wat vochtige en humusrijke grond uit de zon, maar niet in te diepe schaduw. Tricyrtis is niet volledig winterhard. Dus het is raadzaam om in het najaar een laag mulch over de wortelstokken te strooien.

Knip in het voorjaar de plant helemaal af. Hij komt weer uit als hij de winter goed heeft doorstaan. Alleen zal hij zich langzaam verplaatsen. Ook kun je in het voorjaar de wortelstokken opnemen, delen en weer opnieuw uitplanten om de uitbreiding te bespoedigen.

Artikel hier

Eigenschappen

Hoogte
70 - 90 cm
Kleur
  •   
  •   
Winterhard
Matig
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw
Schaduw
Evergreen
Bladverliezend