MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Zomeraster 'Blue King'

Groeit in 43 tuinen

Latijnse naam
Aster amellus 'Blue King'
Andere benamingen
Bergaster
Hoogte
40 - 60 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Omschrijving:
Is een niet-wintergroene vaste plant van Centraal en zuid Europa, deze soort is van nature vooral in gebergtes ( Alpen, Pyreneen, Kaukasus, Siberie, Khazakstan) terug te vinden. Het is een mooie opstaande plant met spiesvormige tot lancetvormige donkergroene blaadjes.
Aster amellus 'Blue King' wordt circa 40 tot 60 cm hoog en bloeit met blauwe straalbloemen in de periode september-november.
Deze kalkaster staat graag op een zonnige tot halfbeschaduwde plaats in de border. Net als vele andere kalkasters trekt deze aster in het najaar veel vlinders en andere insecten.
Aster amellus 'Blue King' stelt een jaarlijkse kalkgift op prijs
Goed winterhard.
Deze planten leven vaak niet erg lang (2-3 jaar).
Plantvoorschriften:
Planten in het voorjaar. Op een zonnige, open plek, zonder overhangende bomen. In goed gedraineerde grond, liefst kalkrijke grond. De grond mag nooit uitdrogen.
Plantafstand +-60 cm (5-7 st. per m2.)
Tip: Zet de aster wel op een luchtige plek en zet ze niet te dicht op elkaar (hiermee voorkomt u aantasting van meeldauw.
Verzorging:
Voor bossiger planten knipt u de scheuten in de lente terug wanneer deze 15cm lang zijn en later nog eens begin zomer.
Jonge planten het eerste jaar beslist niet laten uitdrogen.
Tot ze echt volwassen zijn hebben ze steun nodig, daarnaarna beredderen ze zichzeilf. Een goede manier is: Niet zo’n opzichtig hardgroen plastic stokje maar gebruik daarvoor snoeihout van heesters of bomen, welke listig tussen de opgaande stelen van de aster gezet kunnen worden. Als dit steunhout al vanaf het begin van het seizoen geplaatst is, groeien de bloemstelen er op een natuurlijke wijze doorheen.
Controleer in de zomer regelmatig op meeldauw en spuit eventueel met een middel daartegen. Strooi een handje organische mest zoals bloed of beendermeel bij iedere plant.
Verwijder uitgebloeide bloemstengels. Snijd de planten af in het voorjaar. Doe dit niet in het najaar, want dit bekort de levensduur.
Scheur de planten ten minste om de 3 jaar voor de bloei terugloopt en de binnenste pol te zwak wordt, rooi de pollen vroeg in het voorjaar en deel de randen in stukken van ca 15cm doorsnede. plaats de buitenkant terug.
Ziekten:
Gevoelig voor meeldauw in warme zomers met regenachtig weer, het kan interessant zijn om je planten preventief te behandelen vb. met EM ( effectieve micro-organismen) , steeds water onderaan de plant te geven ( niet sproeien op de bladeren)

Berichten over deze plant