MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Moerasknoflook

Thulbachia violacea

Foto: Moerasknoflook

Moerasknoflook is een van mooiste moerasplanten die er te koop zijn. Het is een snelgroeiende, kluitvormende plant met een decoratief, grasachtig, groengrijs blad en prachtige klokvormige bloemen op lange stengels. Het blad wordt ongeveer 30 centimeter hoog en de bloemstengels zijn 40 tot 60 centimeter lang.

Moerasknoflook bloeit van juni tot en met oktober met 20 tot 30 violetkleurige bloemen bovenaan de stengel. De geurende bloemen worden veelvuldig bezocht worden door bijen en vlinders.
Zowel de bladeren als de bloemen kunnen gegeten worden. Met hun lichte knoflooksmaak en uitgesproken kleuren geven ze een mooi accent aan een salade. In Zuid-Afrika gebruiken de Zoeloes de bladeren als een soort van spinazie en in vlees en aardappelschotels. Van de knolletjes worden antihoest middeltjes gemaakt.

Zoals veel planten uit de lookfamilie (Alliaceae) bevat de plant antiseptische eigenschappen. Ook worden de gekookte knolletjes als afrodisicum gebruikt.
De wetenschappelijke naam van Moerasknoflook is Thulbachia violacea. Thulbachia is afgeleid van Ryk Tulbagh de toenmalige Nederlandse gouverneur van Zuid-Afrika. Violacea verwijst naar de kleur van de bloemen.

In het wild vinden moerasknoflook in Zuid-Afrika, Botaswana en Zimbabwe doorgaans in de buurt van water. Moerasknoflook kan daar hele vlaktes bedekken. De plant wordt in Afrika vaak in de nabijheid van huizen geplant omdat de geur slangen op een afstand houdt.

Moerasknoflook is een plant voor het moerasgedeelte of natte oever van de vijver. De plant staat graag in de zon of halfschaduw en heeft een rijke, compost houdende, voedingsbodem nodig. Hoewel het een moerasplant is kan de plant enige droogte prima verdragen maar het blad wordt dan minder mooi en de bloei minder 
Moerasknoflook is niet winterhard en moet dus vorstvrij overwinterd worden. In de winter zet ik de planten in de keuken in een ruime pot met vochtige grond. Moerasknoflook bloeit vrijwel de gehele winter en ik gebruik de bloemen om de salade mee te versieren. In het voorjaar gaat de Moerasknoflook weer naar buiten.

De gemakkelijkste manier om de planten te vermeerderen is het scheuren van de planten. De zwarte zaden kunnen gezaaid worden in het voorjaar. Gebruik gewone stekgrond en dek de zaaibak af met plastic zodat de grond vochtig blijft. Bij kamertemperatuur ontkiemen de zaden binnen enkele weken.

Moerasknoflook is een bijzonder aantrekkelijke moerasplant, die in de winter echter vorstvrij moet staan. 
(Rob's Tuinplanten)

Eigenschappen

Hoogte
1 - 40 cm
Kleur
Vochtigheid
Nat
Licht
Zon, halfschaduw