MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Bosrank campaniflora

Groeit in 1 tuin

Latijnse naam
Clematis viticella subsp. campaniflora
Hoogte
1 - 300 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Viticella Groep, bloemen 2 cm, wit met een beetje violet, bloeitijd juli-augustus, hoogte 3 meter. Snoeien in maart tot 25 cm.

Een winterharde soort, inheems in Portugal en Zuidoost-Spanje. In het noordoosten van Portugal, dicht bij de grens van Spanje, ligt het natuurpark Montesinho en het is hier dat C. viticella subsp. campaniflora kan worden gevonden groeiend in het wild. De meeste locaties voor deze soort bevinden zich echter in Spanje.

Deze soort is nauw verwant aan viticella en heeft een vergelijkbare groeiwijze, maar verschilt in een aantal andere opzichten. De bloemen zijn een wat andere vorm en zijn breder,  met kelkbloemen die naar de punt toe nauwelijks uitlopen.

De kleur van de bloemen is wit met in sommige gevallen een paarse teint en roomkleurige meeldraden. Sommige klonen zijn witter dan andere. 

Kleine klokvormige knikbloemen worden van juli tot september afzonderlijk of in kleine pluimen gedragen. De hoogte van de plant is 3 - 6 meter (10 - 20 voet).

De plant kan een oppervlakte van 3 meter x 3 meter bestrijken en heeft veel bloemen. Dus hoewel de bloemen dus vrij klein zijn, C. viticella subsp. campaniflora compenseert dit in kwantiteit.

Na de bloemen verschijnen de zaadkoppen, met zeer grote zaden voor de grootte van de bloemen.

De beste plek in de tuin is een zonnige positie, door een hek, hoge struik of over een steun met een donkere achtergrond zodat de kleine witte bloemen goed zichtbaar zijn. Deze soort kan zeer goed gebruikt worden in combinatie met andere planten zoals rozen omdat de plant niet te weerbarstig groeit.

C. viticella subsp. campaniflora tolereert de meeste soorten grond. Door voldoende mest en water in de lente en zomer groeit de plant snel. Het is een zeer nuttige soort in de tuin en goed voor iedere tuinman. De plant is niet gevoelig voor ziekten en het hele seizoen gezond.

De plant kan flink gesnoeid worden - Groep 3