MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Framboos 'Twotimer Sugana Yellow'

Foto: Framboos 'Twotimer Sugana Yellow'

Groeit in 29 tuinen

Latijnse naam
Rubus idaeus 'Twotimer Sugana Yellow'
Andere benamingen
Rubus idaeus 'Twotimer Sugana Yellow', Gele Sugana Framboos
Hoogte
1 - 160 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Deze gele herfstfamboos geeft zeer grote vruchten. Ze smaken ongeveer hetzelfde als een standaard roze framboos, maar ze zijn wel sappiger. In de vruchten zitten heel weinig zaadjes en dat is leuker om ze vers te eten of te verwerken in de keuken.

Met een aangepaste snoeimethode kan men zelfs twee oogsten per jaar op deze varieteit krijgen. De eerste oogst krijg je dan in de vroege zomer op de oude takken. Een tweede grotere oogst krijg je op de jonge takken van begin september tot eind october.

Deze veelzijdige frambozensoort draagt 2 keer per jaar, aan de eenjarige takken van augustus tot oktober en aan de tweejarige takken vanaf eind mei. Ze heeft grote helder rode vruchten, die stevig en makkelijk te plukken zijn! De plant groeit rechtop, vormt weinig zijtakken en is daardoor eenvoudig te kweken. Het is een gezonde, robuuste soort.

Standplaats/verzorging:   Frambozen staan het liefst op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats zo mogelijk niet in de hitte of droogte. De framboos houdt van een losse en luchtige bodem. Ze vormt vlakke wortels die alle kanten uitlopen. Daarom is het goed een plantvlakte van ca. 80 cm breed vrij te houden. De plantafstand moet minstens 50 cm bedragen. Niet elke hobbytuinder heeft een losse bodem die geschikt is voor frambozen. Bij een zware bodem moet bij de bovenste laag compost of verrotte stalmest worden bijgemengd. Ook een dam van ca. 30 cm hoogte is voordelig voor de frambozen omdat de bodem in de dam sneller warm wordt en geen stuwvocht kan ontstaan. Om de zijtakken in toom te houden kan een rankhulp worden aangebracht en de takken op ca. 1 m hoogte vastbinden.

Bemesten:    In het voorjaar, voordat de plant uitloopt, is het raadzaam een laag compost of ander organisch materiaal (gras, boomschors) aan te brengen. Bovendien één keer per jaar in het voorjaar met 60 g per m² samengestelde meststoffen bemesten. Zo kunt u zeker zijn van een jarenlange gelijkblijvende oogst van goede gezonde vruchten.

Snoeien:    In maart de tweejarige en zwakke takken direct aan de basis snoeien. De eenjarige takken blijven staan, alleen de toppen kunnen iets worden ingekort.

Berichten over deze plant