MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Lavas Lavas +

Groeit in 6167 tuinen

Latijnse naam
Levisticum officinalis
Andere benamingen
Maggiplant, Maggikruid, Schijnselder
Hoogte
40 - 120 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal, Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Lavas (Levisticum officinalis), ook wel Maggikruid genoemd, komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa. Tijdens het Romeinse keizerrijk stond lavas hoog aangeschreven in de Romeinse keuken. Door de Romeinse kolonisatie in onze streken en via de vroeg middeleeuwse kloostertuinen, kreeg dit plantje een plaats in onze hedendaagse kruidentuin. De enorme vaste plant kan tot twee meter uitgroeien, maar sterft tijdens de winter bovengronds af. De sterk aromatische, naar selder smakende plant, vertoont tijdens de bloei geelgroene schermbloemen (familie van de Schermbloemigen).
Lavas is een bekend kruid in de keuken. Zowel de wortel, stengel, blad als de zaden ervan kunnen worden gebruikt. Verse bladeren geven een pittige smaak aan soep, saus, roereieren, spinazie, wortelen en aardappelen. Ook fijn versnipperd geeft het aan salades een fijne aromatische en pittige smaak. Ook bij rund- en lamsvlees is lavas een smaakmaker. Bladeren kunnen meekoken zonder smaakverlies. Vanwege de sterke aroma, kan lavas beter met mate worden gebruikt. Lavas is een zoutvervanger in gerechten en dus de oplossing voor mensen die een zoutloos dieet volgen. Daarnaast kan lavas helpen andere klachten te verlichten.
De naam zegt het al 'Levare', wat is afgeleid van de geslachtsnaam Levisticum, betekent vrij vertaald verlichten. De lavas werkt inderdaad verlichtend bij ongemak, veroorzaakt door een slechte spijsvertering.Thee van de fijngesneden en gedroogde wortels helpt tegen waterzucht en gezwollen voeten. Ook bij klachten aan de urinewegen kan lavas verlichtend en genezend werken. Het verhoogt de urineafdrijving. Tot slot kan een afkooksel van bladeren dienen als natuurlijk deodorant in het badwater om ongewenste geuren te verdrijven en de huid te zuiveren.

Zaaien

Lavas bloeit het beste op zowel zonnige- als halfschaduw plaatsen. De beste zaaiplaats is een diepe, humusrijke en vooral goed doorlaatbare plek. Gezien de grote hoogte is het raadzaam de lavas achterin de kruidentuin te planten.
Zaaien kan het best in de lente (maart-april) in een serre of buiten op een beschutte plaats. Zorg er steeds voor dat tijdens de kieming de zaaigrond vochtig blijft. Dit kan door er geperforeerde folie of glas boven te leggen tot de ontkieming.
Wie geen tuin heeft, kan lavas in een pot op het terras of op het balkon kweken. Echter er wel op letten dat de pot breed genoeg is (ongeveer 24 cm diameter). Weliswaar groeit de plant hier niet zo hoog als in de volle grond, maar de smaak is gelijk.  Van ziekten of insecten heeft de plant weinig last.

Berichten over deze plant