Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Ruit fendleri

Thalictrum fendleri

Foto: Ruit fendleri

Over de Thalictru fendleri hier (engels) link

Het geslacht Thalictrum (Ruit) behoort tot de ranonkelfamilie (Ranunculaceae) en is op alle continenten in gematigde gebieden terug te vinden. Het zijn elegante vaste planten met een varenachtig (of Akelei-achtig, venushaarachtig) blad en een zee van kleine bloempjes aan doorzichtige bloempluimen. De bloeiwijze doet enigszins aan deze van het gipskruid (Gypsophila) denken. Opmerkelijk voor de bloeiwijze is dat de bloemen géén kelkblaadjes hebben en enkel over kroonblaadjes beschikken, de bloemen beschikken eveneens niet over honingklieren.

Naargelang de soort kan de bloemkleur varieren van wit, geel, roze tot mauve. 

Standplaats: Het zijn ideale planten voor de halfschaduw en schaduw die mooi tot hun recht komen in het midden of achteraan de plantenborder, bostuin of zelfs rotstuin. In permanent vochtige (maar niet doornatte) bodem is ook een standplaats in volle zon soms mogelijk. Vermijd al te winderige standplaatsen of zorg voor een aantal stevige buren die de hogere variëteiten wat steun kunnen bieden.
De meeste soorten zijn zeer winterhard en houden van een vruchtbare, humusrijke, goed doorlatende (maar niet te droge) bodem.

Soorten en variëteiten: In Europa komen een 15-tal botanische soorten voor, waarvan er twee, nl. de poelruit (Thalictrum flavum) en de kleine ruit (Thalictrum minus) ook in Belgie en Nederland inheems zijn.

In het totaal zijn er wel 130 botanische soorten bekend en daarbovenop ook nog heel wat gecultiveerde hybriden. 

Eigenschappen

Hoogte
1 - 180 cm
Kleur
  •   
  •   
Winterhard
Ja
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend