MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Blaasspirea (algemeen)

Groeit in 27 tuinen

Latijnse naam
Physocarpus opulifolius
Andere benamingen
Sneeuwbalspirea
Hoogte
1 - 140 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal, Zuur
Vochtigheid
Normaal, Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

De Physocarpus opulifolius met de Nederlandse naam Blaasspirea of Sneeuwbalspirea is een vrij onbekende bladverliezende heester wel wat meer bekendheid mag genieten. De Physocarpus heeft een bossige groeiwijze en zal ongeveer 250cm breed en 300cm hoog worden. Physocarpus is, mits niet te droog, tevreden met iedere normale tuingrond en is volkomen winterhard in het Nederlandse klimaat. Alleen op te kalkrijke grondsoorten zal de Physocarpus het niet erg naar zijn zin hebben. 
Deze makkelijke heester kan je in de zon, halfschaduw of schaduw planten wat je lang niet met iedere heester hoeft te proberen. Alleen bij hele hete zomers kan het blad van de Physocarpus verbranden maar zal zich altijd weer herstellen. Het brede, ovale, drielobbige blad is afhankelijk van de soort geelgroen tot purperrood. Physocarpus bloeit vanaf half mei tot en met augustus met kleine komvormige bloemetjes die in dichte schermen zitten. De bloemen zijn wit met een geel hart en hebben opvallend lange meeldraden. Na de bloei verschijnen er rode vruchtjes die tot ver in het najaar blijven hangen.

Snoeien:   De beste manier om Physocarpus te snoeien is door verjongingssnoei toe te passen in maart. Snoei zeker niet te rigoureus maar liever ieder jaar één of twee takken. Neem dan de oudste, dikste en langste takken.

Vermeerderen:   Physocarpus laat zich goed vermeerderen door het nemen van een winterstek.