Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Walnoot 'Axel'

Juglans regia 'Axel'

Foto: Walnoot 'Axel'

Zeer grote walnoot met een gemiddelde lengte van 5,5cm en een dikte van 5cm. De noot is goed gevuld als ze vers is. Deze Nederlandse variëteit is afkomstig van Zeeuws-Vlaanderen uit de gemeente Axel.

Dit type noot noemt men vaak paardennoot of vuistnoot vanwege de enorme grootte. Het is ideaal om deze noten vers te eten.

Hoewel dit een attractieve, grote, leuke variëteit is, zijn er enkele minpunten voor dit ras.

'Axel' is gevoelig voor de ziekte bacteriebrand. De bladeren en ook de bolsters van de noten vertonen dan zwarte vlekken. In koude, natte zomers is de aantasting soms zo groot dat een deel van de noten gaat rotten voor ze volgroeid zijn. De goede noten die overblijven vertonen dan vaak zwarte plekken op de schelp, wat ze minder aantrekkelijker maken.

Het is moeilijker om deze noten te drogen omdat ze een dikke schelp hebben die in het begin behoorlijk wat vocht bevat. Maar met wat extra aandacht lukt dit wel en is dit geen onoverkomelijk probleem.

Volgens kenners is deze noot ook moeilijker om te bewaren dan de meeste andere soorten en dit zou komen omdat er weinig vetten in de noot zitten. Hoe hoger het vetgehalte van een noot hoe langer men ze kan bewaren.

Laat ons maar besluiten dat men deze dikke zware noot het best vers eet en men gerust een noot mag meer eten, want dit is de 'Light' versie onder de walnoten.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 950 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend