MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Azalea 'Mount Everest'

Groeit in 119 tuinen

Latijnse naam
Azalea Japonica 'Mount Everest'
Hoogte
50 - 80 cm
Kleur

Algemene omschrijving

Standplaats zon en halfschaduw.

Bloei in mei - juni met witte bloemen.

Hoogte 80cm

Meer informatie over de azalea in het algemeen:

Q: Hoe moet ik een azalea verzorgen?
De azalea heeft heel weinig verzorging nodig. Je hoeft enkel de potkluit vochtig te houden. Geef de azalea af en toe een oppepkuur door onder te dompelen in een emmer water tot alle lucht uit de kluit verdwenen is. Laat hem daarna goed uitlekken. De plant houdt niet van natte voeten: laat dus geen water staan in het schoteltje onder de pot.

Bemesting is overbodig.

Q: Hoe kan ik zelf een azalea kweken?
Een azalea zelf vermeerderen is een lastige opdracht en laat je beter over aan professionelen.

Azalea’s worden vermeerderd door stekken. De telers nemen kopstekjes (5 à 8 cm), die ze onder plastiek laten bewortelen bij een bodemtemperatuur van 23 à 25 °C. Na 8 weken zijn de plantjes beworteld. De planten worden verschillende malen getopt, om ze te doen vertakken. Op die manier verkrijgt men na verloop van tijd een bolvorm. Door ideale omstandigheden van licht, temperatuur en plantenvoeding te creëren, bekomen de telers een bloeiende plant. Dit vereist veel ervaring en knowhow. Elke cultivar heeft zijn specifieke behoeften om tot bloei over te gaan.

De Gentse azaleatelers onderwerpen zich vrijwillig aan kwaliteitskeuringen (vorm, grootte, bloeitijdstip) om topkwaliteit te garanderen aan de afnemers.

Q: Kan een azelea ook naar buiten?
Je moet een onderscheid maken tussen de kamerazalea (Azalea indica) en de buitenazalea (Azalea japonica). De laatste is struikvormig en fleurt onze tuinen op. De kamerazalea kan in de zomer ook in een bloembak geplant worden maar verdraagt geen vorst. Overhouden voor het volgend jaar is bijgevolg moeilijk.

De azalea is een rhododendronachtige en gedijt het best in een turfsubstraat.

Q: Hoe lang kan een azalea in de huiskamer staan?
Azalea’s zijn kranig en geven het niet gauw op. Op een frisse en lichte standplaats heb je tot 6 weken bloeiplezier van je azalea.

Q: Worden azalea’s milieuvriendelijk geteeld?
Voor de teelt van azalea’s wordt zuinig omgesprongen met energie en gewasbeschermingsmiddelen.

Q: Waar komt de azalea oorspronkelijk vandaan?
De kamerazalea of Azalea indica behoort tot het geslacht van de Rhododendrons. Rhododendron simsii ligt samen met R. indicum, R. mucronatum en R. Scabrum aan de basis van de potazalea.
Rhododendron simsii komt van nature voor in Zuidoost-Azië. In 1808 bracht kapitein Welbanck een exemplaar vanuit China mee naar Engeland. Al snel kwamen azalea’s naar Frankrijk, België en Duitsland. De allereerste cultivars waren purper, karmijnrood, rood of wit met strepen of stippen. De bloemen waren niet gevuld en bloeiden amper een week.
De veredeling startte in Engeland in de jaren 1830 en werd sterk nagevolgd in België en Duitsland.
België is ondertussen wereldwijd bekend voor zijn azalea’s. Meer dan de helft van de Europese azalea’s is afkomstig uit de Gentse regio. Bovendien wordt de Gentse azalea vandaag uitgevoerd naar het land van herkomst!
De Genste azalea is een van de topattracties van de vijfjaarlijkse Gentse Floraliën (www.floralien.be)

Q: Hoeveel soorten azalea’s zijn er?
Er zijn ongeveer 150 commerciële cultivars van de azalea. Ze worden praktisch gecatalogeerd volgens bloemkleur en bloeitijdstip. Verder wordt er ook een onderscheid gemaakt tussen enkelbloemige en dubbelbloemige cultivars.

De eerste azalea’s die in ons land terechtkwamen in de 19de eeuw hadden kleine bloemen en bloeiden slechts een week. Door decennialange veredeling is men erin geslaagd tal van verbeteringen aan te brengen. Daardoor hebben de kamerazalea’s vandaag mooie, gevulde bloemen die lang bloeien. Het kleurassortiment is bovendien bijzonder uitgebreid.

De veredeling van de azalea is een tijdrovend proces. Van kruising tot de nieuwe azalea in de handel verkrijgbaar is, duurt ongeveer 15 jaar.