Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Japanse Hulst 'Impala'

Ilex 'Impala'  • 

Foto: Japanse Hulst 'Impala'

Deze Japanse hulst is een unieke soort die voorheen bekend stond als ilex mutchagara. De correcte Latijnse naam is veel te lang en een beetje ingewikkeld, vandaar de moderne handelsnaam IMPALA® hulst.

De eenvoudigste manier om Impala Ilex te beschrijven, is hoor het te vergelijken met Hulst ilex crenata. Het verschil zit in de grotere bladeren en snellere groei. 
Impala Ilex heeft 2-3 cm lange, elliptische, groenblijvende bladeren met gekartelde randjes, lichtgroen als ze tevoorschijn komen, doorgroeiend tot donkergroen in de zomer op paarsrode stengels. Het groeit vrij snel een hulst en vertakt goed, waardoor het een perfecte haagplant is. Snoeien is mogelijk van het vroege voorjaar tot de vroege zomer, lichte snoei tot eind augustus.

Japanse hulst is meestal probleemloos, het doet het het beste in licht vruchtbare, zure, vochtige maar goed doorlatende grond. Eenmaal volgroeid, is zij bestand tegen droge zomerdagen. Kan staan in volle zon of halfschaduw, in de volle schaduw raakt het zijn vorm en helderheid kwijt. Winterhard tot ongeveer -25C (USDA zone 6), mogelijk zelfs meer.

Impala ilex komt inheems voor op de eilanden van Zuid-Japan, Taiwan en de kuststreek van Oost-China. Hij verdraagt dan ook de zeewind en is winterhard tot -25°C. Impala ilex is een wintergroene heester met een vrij smal opgaande groeiwijze. De bladeren zijn glimmend donkergroen, smal en lang. De bovenste helft van de bladeren is gewoonlijk getand. De bloeiwijze is zeer onopvallend en wordt gevolgd door een klein glimmend zwart besje. Op vrijwel alle grondsoorten groeit Impala ilex goed en gezond tot een mooie haag. Echter op kalkrijke gronden dient men de bodem te verzuren tot PH waarde 4.5.
Vanwege de vrij slanke groei is de Impala Ilex prima geschikt om als haagplant te gebruiken. Impala Ilex is zeer goed te snoeien. De plant groeit sneller dan andere Ilex soorten en zal daarom vooral voor middel grote hagen tot circa 180 cm goed gebruikt kunnen worden. Uiteindelijk kan de plant 250 cm hoog worden. Als piramide, blokken of als bol is hij ook prima te snoeien. Verder kan hij in groepen worden aangeplant. Zelfs als solitair is de Impala Ilex een sierlijke plant.

Eigenschappen

Deze plant heeft nog geen eigenschappen