MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Oosterse Levensboom 'Aurea Nana'

Foto: Oosterse Levensboom 'Aurea Nana'

Groeit in 140 tuinen

Latijnse naam
Platycladus orientalis 'Aurea Nana'
Andere benamingen
Thuja orientalis 'Aurea Nana'
Hoogte
1 - 150 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk, Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

De oosterse levensboom Thuja orientalis ‘Aurea Nana’ is – zoals de naam nana al zegt – een dwergvorm van de levensboom, een conifeer. De groei is in het begin kogelvormig en verandert later in eivormig. Het loof van de Thuja orientalis ‘Aurea Nana’ is groengeel.

Thuja is een conifeer met historie. Thuja is afgeleid van het Griekse woord ‘thuo’, dat offeren betekent. De boom werd gebruikt bij offerrituelen, omdat hij een heel aangename geur verspreidt tijdens de verbranding. Deze geur is zeer specifiek voor de Thuja. Uit verse bladeren, twijgen en schors worden etherische olie gewonnen, die hun toepassing vinden in medicijnen en parfums. Een Franse ontdekkingsreiziger leerde in de 16de eeuw van de Indianen wat voor positieve invloed de Thuja op de behandeling van scheurbuik had. Aan deze werking dankt de levensboom dan ook zijn naam.

De meeste soorten uit Noord-Amerika en Azië stammende worden veel te groot voor een gewone tuin. Van alle soorten bestaan echter mooie kweekvormen. Thuja orientalis kan makkelijk onderscheiden worden van andere Thuja‘s omdat de bladeren verticaal staan.

Het is beter om de Thuja orientalis ‘Aurea Nana’ niet op tochtige plekken of in de drup van andere bomen te plaatsen. Thuja‘s vragen een voedzame grond, die niet te kleiig is en die niet mag uitdrogen. Het aanbrengen van mulch boven de wortels is een goede methode om uitdroging te voorkomen. Geef de Thuja orientalis ‘Aurea Nana’ in het voorjaar coniferenmest. Bescherm Thuja‘s in de winter tegen vrieskou door het te bedekken met bijvoorbeeld gordijnstof. Op onze site zijn meer tips te vinden voor het beschermen van planten tegen vorst.

Deze Thuja is bevattelijk voor cipressenkanker. Ook wanneer het blad te lang nat blijft is daar kans op. Bij een te vochtige grond is er kans op wortelrot. Andere schimmelziektes zijn Phomarot, Thujakanker, en Thujataksterfte. Plaagdieren die schade aanbrengen zijn vooral Schild-, dop- en takluizen, Thujakevers en rupsen van Thujabladmineermotten. Controleer de planten regelmatig, neem maatregelen tegen plaagdieren en knip aangetaste delen door schimmels en rupsen zo snel mogelijk weg. Verbrand het loof of geef het mee met het restafval.

Winterhardheid Goed

Grondsoort Normale tuingrond

Vochtigheid Matig vochtig

Licht Zon tot halfschaduw

Hoogte 0,5 tot 1 meter

Blad / Loof Groenblijvend

Bloemkleur Goudgeel tot bruin

Bloeitijd Mei

Cult 'Aurea Nana'

Bijzonderheden in de winter bronskleurig