MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Braambes 'Thornless Evergreen' Braambes 'Thornless Evergreen' +

Groeit in 5610 tuinen

Latijnse naam
Rubus fruticosus 'Thornless Evergreen'
Andere benamingen
Doornloze braam
Variëteit van
Braambes (Rubus fruticosus)
Hoogte
110 - 730 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Deze bladverliezende doornloze klimbraam bloeit in mei/juni met kleine witte bloemen.De zwarte vruchten zijn vanaf augustus tot aan de vorst rijp om te plukken. Hij houdt van een zonnige standplaats. Hoe meer zon de plant krijgt, hoe meer vruchten er aan zullen komen.

U kunt deze plant gebruiken voor het begroeien van een muur, klimrek of voor het maken van een haag. Hij heeft wel hulp nodig bij het klimmen door middel van draad of klimrek.
Hij houdt van een humusrijke/normale grond.

Informatie, teelt:
Rubus fruticosus ´Thornless Evergreen´ is een zeer vruchtbare en gezond groeiende, doornloze braam met eerder kleine, zeer aromatische vruchten van juli tot eind september (late zomer-herfst). Stevige bessen.

Oogsttijd:

Van midden juli tot aan de eerste vorst. De vruchten hebben zes tot acht weken nodig om te rijpen; veel langer dan bij de framboos. Het gebeurt vaak dat bij koud weer in de herfst niet alle vruchten rijpen. Men kan meestal 8 weken lang oogsten. De smaak is vrij zuur. Bramen kunnen worden verwerkt in geleien, sappen en likeurs. Ook diepvriezen is mogelijk, maar niet geheel rijpe vruchten worden dan violet. Ze bevatten een hoog gehalte aan vi tamine A, mineralen en pectine.

Standplaats:

De braam voelt zich het beste thuis op diep doorgewerkte leemgrond, maar een lichtere grondsoort is ook geschikt. Een probleem kan de vorstgevoeligheid van de ranken vormen. Bij temperaturen onder -15°C bevriezen de ranken en sterven ze af, zodat de oogst vermindert. Men kan daarom in tuinen de planten beter tegen een muur of gevel planten, zodat ze wat worden beschermd tegen vorst en droge wind. Op open plekken is het raadzaam de jonge ranken over de grond te leiden, zodat men ze in de winter met stro kan afdekken.

Verzorging:

Eén jaar oude potplanten uit container is de beste keuze om te planten. Men kan het beste in het voorjaar planten, vanwege het bevriezingsgevaar in de winter. Afhankelijk van de groeisnelheid van de planten is een plantafstand van 1,5 m (Thornless Evergreen) tot 2,5 m (Black Satin) nodig. De rij afstand moet ten minste 2,5 m bedragen. Een stellage met drie spandraden op 0,7, 1,3 en 1,8 m is noodzakelijk voor het opbinden van de ranken. Goede ervaringen heeft men opgedaan met een V-stellage, waaraan op een zijde de vruchtdragende ranken en aan de andere kant de jonge ranken hangen. Aan een pergola doen ze het ook prima.

Snoeien

Bij bramen ontwikkelen zich al vroeg zij scheuten in de bladoksels van jonge ranken. Om te voorkomen dat de struik te dicht wordt, moeten deze 'wilde loten' in de zomer tot op drie of vier ogen worden gesnoeid. Per braam stok neemt men vijf tot zeven jonge ranken die vroeg in het voorjaar waaiervormig over de stellage worden gebonden. Dan worden ook de afgestorven ranken verwijderd. Deze klimplant bloeit op het jonge hout. 

Zie voor details de snoeigids op http://www.tuinkrant.com/snoeigids

Ziekten

De braamstruik is weinig gevoelig voor ziekten. De grauwe schimmel zorgt slechts af en toe voor problemen. Ook braamrankenziekte en schorsbrand richten maar zeiden schade aan. Moeilijker verloopt het met de braamgalmijt. Bij aantastingen blijven de vruchten gedeeltelijk rood en worden ze niet rijp.

Vermeerdering door wortelstekken , stekken of afleggen.


 

Berichten over deze plant