Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Wortel 'Tendersweet'

Daucus carota 'Tendersweet'

Foto: Wortel 'Tendersweet'

Foto: Wortel 'Tendersweet'
Foto: Wortel 'Tendersweet'

Wortel 'Tendersweet' is een oude wortelsoort. Deze wortels zijn zeer zoet en volgens velen de wortel met de allerlekkerste smaak. De diep oranje wortels zijn lekker knapperig. Niet geschikt voor de teelt op zware kleigrond. Kan ingevroren worden.

Wortel is een zeer gezonde en veelzijdige groente. Wortel bevat o.a.: vitamine A, B1, B2, B6, B11 en C. Ook bevat wortel de mineralen: calcium, fosfor, ijzer, kalium, koper, magnesium, natrium en zink. Wortelen bevatten ook veel vezels en weinig calorieën. U kunt wortelen koken, stomen, stoven, bakken, wokken, grillen, rauw eten als gezond tussendoortje of snack en in de oven bereiden. Grootte: 17 - 20 cm.

Buiten zaaien onder glas: februari - maart
Buiten zaaien: april - eind juli
Kiemtijd: 6 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 13 - 20 °C
Zaaidiepte: ½ - 1 cm
Afstand tussen de rijen: 20 - 25 cm
Plantafstand: 5 - 10 cm
Uitdunnen plantjes: 2 - 3 weken na ontkieming
Standplaats: zonnig
Oogstperiode: half mei - oktober

Buiten zaaien onder glas kan vanaf februari. Wortels worden niet binnen voorgezaaid, omdat het tere wortelstelsel niet tegen verplanten kan. Zaai dun en bedek de zaden met een klein laagje zaaigrond. Dek de grond af met vliesdoek en doe hierover heen doorzichtige afdekfolie met gaatjes erin. Houd goed vochtig en lucht elke dag het zaaisel door het doek ongeveer 15 minuten per dag te verwijderen. Verwijder vliesdoek en folie zodra de zaailingen opgekomen zijn. Dun de zaailingen uit op 5 cm voor dunne wortelsoorten en 10 cm voor dikkere (winterwortel) soorten.

Buiten zaaien in de volle grond kan vanaf april, zodra er geen kans meer is op nachtvorst. Zorg voor een zonnige plek met goed waterdoorlatende grond en maak de grond goed los tot een diepte van 25 - 30 cm. Hierdoor kunnen de wortelen mooi lang en recht omlaag groeien. Geef geen extra mest, omdat dit zorgt voor harige, gespleten en slechte wortelen. Het is belangrijk om de plek waar gezaaid is goed te markeren omdat wortelzaad heel klein en vaak donker is, zodat het na het zaaien niet meer opvalt op de grond.

2 tot 3 weken na het ontkiemen van de zaadjes moeten de plantjes uitgedund worden op 5 - 10 cm. Geef regelmatig water en wied het onkruid om een goede groei van uw wortelen te bevorderen. Oogst de wortelen door ze voorzichtig met een riek omhoog te halen. Oogst alle wortelen tegelijkertijd omdat tussentijds oogsten wortelvlieg kan aantrekken. U kunt uw wortelen een paar dagen bewaren in de koelkast. Wortel kan goed worden ingevroren. Winterwortels kunnen ook bewaard worden in houten kisten gevuld met vochtig zand. Hiervoor moet het loof van de wortels worden afgedraaid. Begin met een laag zand in de kist, daarop 1 laag wortels en daarop weer zand. Eindig met een laag zand. Pas op voor muizen. Bewaar de kisten met wortels op een donkere, vorstvrije, koele plaats.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 30 cm