MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Spaanse pronkboon 'Goliath'

Phaseolus coccineus 'Goliath'  • 

Foto: Spaanse pronkboon 'Goliath'

Phaseolus coccineus 'Goliath' is een Spaanse pronkboon met opvallende rode of zalmroze bloemen. Deze pronkboon produceert 30-40 cm lange peulen die goed eetbaar zijn als snijboon of in hun jong stadium in stukjes gesneden.

Phaseolus coccineus, stamt uit Zuid-Amerika. De peulen kunnen in een jong stadium als snijboon worden gegeten. De grote zaden kunnen in salades worden verwerkt. De boon kan worden gebruikt als surrogaat voor gezoet van koek- en taartvullingen. Er zijn rassen met witte en donker gevlamde zaden die respectievelijk wit en rood bloeien. Pronkbonen dienen vaak als windschut voor andere stokbonen.

Zaaien:  Met het zaaien kan eind april of begin mei worden begonnen. Er wordt rechtstreeks in de grond gezaaid. Bij een temperatuur van 20° C kiemt het zaad snel, maar een dergelijk hoge temperatuur is voor het kiemen niet noodzakelijk. Bij het ter plaatse zaaien in de vollegrond , worden er maximaal 3 à 4 zaden per stok gelegd en bij de teelt aan touwen 2 zaden op 20 à 25 cm. Door het gedurende één nacht voorweken in lauw water, kan de kieming eveneens worden versneld.

Pronkboon verdraagt iets meer kou dan andere bonen en kan dus begin mei worden gezaaid.

Eigenschappen

Hoogte
1 cm
Kleur
Winterhard
Matig
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend