MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Spaanse pronkboon 'Goliath'

Foto: Spaanse pronkboon 'Goliath'

Groeit in 1 tuin

Latijnse naam
Phaseolus coccineus 'Goliath'
Andere benamingen
Boerentenen
Hoogte
1 cm
Kleur
Winterhard
Matig
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Phaseolus coccineus 'Goliath' is een Spaanse pronkboon met opvallende rode of zalmroze bloemen. Deze pronkboon produceert 30-40 cm lange peulen die goed eetbaar zijn als snijboon of in hun jong stadium in stukjes gesneden.

Phaseolus coccineus, stamt uit Zuid-Amerika. De peulen kunnen in een jong stadium als snijboon worden gegeten. De grote zaden kunnen in salades worden verwerkt. De boon kan worden gebruikt als surrogaat voor gezoet van koek- en taartvullingen. Er zijn rassen met witte en donker gevlamde zaden die respectievelijk wit en rood bloeien. Pronkbonen dienen vaak als windschut voor andere stokbonen.

Zaaien:  Met het zaaien kan eind april of begin mei worden begonnen. Er wordt rechtstreeks in de grond gezaaid. Bij een temperatuur van 20° C kiemt het zaad snel, maar een dergelijk hoge temperatuur is voor het kiemen niet noodzakelijk. Bij het ter plaatse zaaien in de vollegrond , worden er maximaal 3 à 4 zaden per stok gelegd en bij de teelt aan touwen 2 zaden op 20 à 25 cm. Door het gedurende één nacht voorweken in lauw water, kan de kieming eveneens worden versneld.

Pronkboon verdraagt iets meer kou dan andere bonen en kan dus begin mei worden gezaaid.

Berichten over deze plant

 • bibliotheek R.bibliotheek R.
  Een Spaanse Pronkboom met opvallende rode bloemen. Deze Pronkboom produceert 30-40cm lange peulen die goed eetbaar zijn.
  Dinsdag 27 Maart 2018 om 09:21
  •  Bekijk alle 3 reacties »
  • bibliotheek R. bibliotheek R. Dag Natascha, wij hebben de zaden hiervan. Bij onze zadenbib is het de bedoeling dat mensen de zaden uitlenen, deze planten en bij het oogsten een deel van de zaadjes terug brengen naar de bib om zo … Lees verder »
   Maandag 28 Mei 2018 om 10:47
  • Natascha d. Natascha d. Ohhh wat leuk!!! Mogelijk kan ik ook eens zaden binnen brengen en dan mogelijk andere meenemen om te zaaien?
   Maandag 28 Mei 2018 om 22:46