MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Japanse roos 'Barbara Morgan'

Foto: Japanse roos 'Barbara Morgan'

Groeit in 44 tuinen

Latijnse naam
Camellia japonica 'Barbara Morgan'
Andere benamingen
Camelia 'Barbara Morgan'
Hoogte
1 - 150 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Vochtig
Licht
halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

De Nederlandse naam voor de Camellia is ‘Camelia’. Camellia japonica ‘Barbara Morgan’ is een groenblijvende tuinplant, die al in maart uitbundig gaat bloeien. De rode bloemen zijn werkelijk een sieraad voor de tuin, op het terras of in een pot op het balkon. Als de bloem volledig geopend is zijn de opvallende gele meeldraden te zien. De bloei duurt ongeveer 2 maanden doordat niet alle knoppen tegelijkertijd open komen.
De Camellia vindt zijn oorsprong in China. Er zijn wel 300 verschillende soorten, waarvan de Camellia japonica wel de bekendste tuinplant is. De bekendste camelia in het algemeen is de Camellia sinensis ofwel theeplant. Van de Camellia japonica zijn weer honderden variëteiten met ieder hun eigen bloemkleur en vorm. De ‘Barbara Morgan’ is een van de mooiste rode variëteiten.

Geef de camelia een beschutte standplaats in de (half)schaduw. Met beschut bedoelen we beschermde omgeving waar vorst en wind minder invloed hebben. Ze staan daarnaast het liefst in een vochtige en humusrijke bodem die goed doorlatend is. Geef de camelia daarom een ruime hoeveelheid tuinturf (deze kunt u bij Tuinplantenwinkel.nl mee bestellen), dit bevordert de groei en bloei.

Bij aanplanten in de tuin maakt u eerst de bodem goed los, ook wat dieper in de bodem. Verdeel de Camelia’s met pot over de aan te planten border; wij adviseren 1 struik per vierkante meter als u er meer bij elkaar wilt zetten. Maak een plantgat een stuk groter dan de pot en strooi er meteen flink wat tuinturf in. Dompel de tuinplant met pot even in een emmer, zodat de wortels zich goed volzuigen en zet de plant zonder pot in het gat. Vul het gat op met omliggende aarde en druk het geheel stevig aan met handen of voeten. Geef tenslotte nog een keer water en sproei bij warm en droog weer nog een paar keer.

Omdat een Camellia niet hard groeit, is het voldoende als deze struik na de bloei wat bijgeknipt wordt om de vorm in de hand te houden. Jonge scheuten snoeit u zo min mogelijk weg, maar wanneer er stakerige scheuten ontstaan, kunt u die tot bij de struik terugsnoeien. Belangrijk is dat de plant niet uitdroogt, zeker niet wanneer u de struik pas heeft aangeplant. In een pot heeft de Camellia regelmatig water nodig; zorg wel dat het overtollige water uit de pot weg kan. Geef bij voorkeur regenwater, als dat mogelijk is.

Om de zuurgraad in de bodem op peil te houden, is het nodig regelmatig een paar handen turf rond de tuinplant te strooien. In de winterperiode moet u zorgen dat er flink wat blad rond de plantvoet ligt om zo de tuinplant te beschermen tegen (strenge) vorst. Hiermee verzuurt u ook meteen de bodem waardoor de plant goed groeit. Extra bemesting naast de turf is niet nodig en zorgt er vaak voor dat de struik minder rijk bloeit. In een pot geldt dat echter niet; geef de camelia dan wel tijdig voeding gedurende het groeiseizoen. Als u bijvoorbeeld een organische mestkorrel gebruikt kunt u deze elke 6 tot 8 weken herhaaldelijk geven.