MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Sering 'Madame Lemoine'

Foto: Sering 'Madame Lemoine'
Foto: Sering 'Madame Lemoine'
Foto: Sering 'Madame Lemoine'

Omschrijving :
Hoogte 2,5 tot 4m. Breedte 2,5 tot 4m.  (volw. na 10 tot 20j)
Tweeslachtig. Winterhard. Bladverliezend. Snijbloem.
Het is een middelgrote, bladverliezende sering met een bossige, breed opgaande groei. De bladeren zijn diep hartvormig, gaafrandig en middengroen van kleur. 
seringen zijn geliefd om hun opgaande of gebogen pluimen met kleine, zeer welriekende bloemen gegroepeerd in lange, smalle bloempluimen.
Lemoine is het meeste gekende en beste witte ras met gevulbloemige (dubbele) bloemen, ontluikend uit geelwitte bloemknoppen.
Deze verschijnen midden tot laat voorjaar.
Slaat soms moeilijk aan
Plantvoorschriften :
Doet het goed op een goed bewerkte, vruchtbare bodem, maar vrijwel op alle, lichtzuur, neutraal, kalhoudend, vochtige en goed doorlatende grond, zand, klei, leemgrond.
Deze sering houdt van een standplaats in volle zon en heeft minimum 5 à 6 uur zon nodig om rijkelijk te bloeien.
Verdraagt een droge standplaats.
Groeit van nature in struikvegetaties op stenige, zonnige hellingen.
Onderhoud :
Als je een sering niet snoeit, zal hij ieder jaar wel bloeien. De struik wordt hoger en hoger, je moet uiteindelijk een ladder op om de bloemen bewonderen.
Een sering kan in een keer worden verjongd door alle stengels op zo'n dertig centimeter boven de grond af te knippen. Het duurt dan ten minste drie jaar, voordat er weer bloemen verschijnen. Een noodgreep dus.
Een sering kan het beste elk jaar worden gesnoeid. Een sering bloeit op tweejarig hout.
Cyclus: jonge scheuten van het voorafgaande jaar worden aangehouden, de uitgebloeide worden teruggezet. De nieuwe scheuten op de afgezette staken bloeien na twee jaar.
De onderstam van een sering kan uitlopen. Opslag moet altijd worden weggescheurd. Uitlopers van de onderstam verbruiken voedsel van de geëntte variëteit. Weghalen dus.
Uitgebloeide bloemtrossen worden na de bloei weggeknipt. Wees voorzichtig, knip alleen de stengel waarop de tros zit weg,
beslist niet meer. Meer wegknippen zorgt voor beschadiging van de al aangelegde bloeischeuten in de oksel van blad en stengel
Ziekten :
Soms vatbaar voor bacterievuur, bladvlekkenziekte, honingschimmel, meeldauw, seringbladmineerder - seringboorder-schildluis.

Eigenschappen

Hoogte
250 - 400 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend