Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Witte kornoelje 'Gouchaultii'

Cornus alba 'Gouchaultii'  • 

Foto: Witte kornoelje 'Gouchaultii'

Omschrijving :
De hoogte na 10 jaar is 250 cm. Bladverliezend. Zeer winterhard.
Is een geelbonte Kornoelje, het is een bladverliezende heester die wel 2,5 m hoog kan worden en opvalt door zijn purperrode twijgen in de winter en karmozijnrode bladverkleuring in de herfst. Tijdens de lente en zomer zijn de bladeren groen met een gele bladrand en roze vlekken.
De bloemkleur is wit. Na de bloei verschijnen blauwwitte bessen.
De naam "witte kornoelje" komt door de kleur van de bessen.
Gemakkelijke struik.

Plantvoorschriften :
Hij doet het goed in volle zon tot halfschaduw.
Houdt van een tegen felle wind beschutte standplaats. Een zure tot neutrale, humeuze, goed gedraineerde maar licht vochtige bodem verdient de voorkeur, kornoelje is kalkvrezend !

Onderhoud :
Geef onmiddelijk na de bloei een aangepaste bemesting voor zuurminnende planten, bv. rhododendron mest.
Snoei: gezien het sierlijke en traaggroeiende planten zijn is niet veel snoei nodig, wil men de natuurlijke schoonheid niet te niet doen , indien het toch moet , kan je een lichte vormsnoei toepassen onmiddelijk na de bloei.
Snoeien kan in de lente voor het uitlopen van de knoppen, meestal wordt de plant helemaal teruggesnoeid, wie echter bloemen en bessen wenst te zien, snoeit 1/3 tot 1/4 van de oude takken terug.
Opgelet: bij Cornus alba mogen ieder jaar in maart 25 tot 30% van de (oudste) twijgen tot kort boven de grond ingesnoeid worden, enkel de nieuwe jonge twijgen vertonen immers die felle rode, oranje of gele kleuren die in de winter zo decoratief ogen.
Als bij bontbladige soorten takken verschijnen met groen blad dienen deze weggeknipt te worden.

Ziekten :
Dopluis/ schildluis: om aantasting te voorkomen of op natuurlijke wijze te behandelen kan je in de winter of vroege lente de kornoelje met een olie-achtige substantie benevelen, de luizen verliezen alle houvast en verdwijnen.

Eigenschappen

Hoogte
200 - 350 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend