MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Passiebloem 'Amethyst' +

Groeit in 827 tuinen

Latijnse naam
Passiflora 'Amethyst'
Andere benamingen
Passiflora 'Lavender Lady', Passiflora 'Star of Mikan', Passiflora amethystina
Hoogte
1 - 300 cm
Kleur
Winterhard
Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Passiflora 'Amethyst' is een snel groeiende klimplant voor een beschutte plek op het zuiden.
Tegen de winter sterft de plant tot de grond af om dan in mei/juni weer uit te lopen.
De eerste jaren is het veiliger hem binnen te laten overwinteren, oudere planten worden minder vorstgevoelig en kunnen dan met winterdekking en beschut buiten blijven staan (-10 °C)Het geslacht passiebloem (Passiflora) is een geslacht van meest overblijvende en meestal klimmende planten met ranken in de familie Passifloraceae.

De enige bekende eenjarige soort is Passiflora gracilis. Ook zijn er bomen en struiken onder de passiebloemen. Het natuurlijke verspreidingsgebied van de passiebloemen ligt in Noord-Amerika, op de Cariben en in Midden- en Zuid-Amerika. In Zuid-Amerika komen ze voor van de Andes tot in tropisch laagland. Australië heeft drie bekende soorten die daar van oorsprong voorkomen. Ook in Oceanië en Azië komen van oorsprong passiebloemen voor. Afrika heeft geen passiebloemen die daar van oorsprong voorkomen, hier ligt wel het natuurlijke verspreidingsgebied van het verwante geslacht Adenia. Er zijn ruim 500 soorten bekend.

Volgens de overlevering gebruikten Spaanse missionarissen passiebloemen ter illustratie om het kruisigingverhaal van Jezus Christus over te brengen. Toen zij passiebloemen in Amerika ontdekten, zagen zij in de vijf kelk- en de vijf kroonbladeren een verwijzing naar tien van de twaalf apostelen: Petrus en Judas zijn uitgezonderd. De drie stampers leken op de spijkers waarmee Jezus Christus aan het kruis werd genageld. De corona leek op de doornenkroon van Christus. De kronkelige ranken leken op een zweep. De drie schutbladeren stelden de drie Maria's bij het kruis voor. Het blauw van de bloem verwees naar de hemel of naar het blauwe kleed van Maria.

Aangezien de passiebloemen pas in de 16e eeuw in Zuid-Amerika ontdekt zijn, moet de legende dat de plant zich om het kruis van Christus heeft gewonden, als onzin worden afgedaan. Het verhaal is waarschijnlijk ook aangepast om hem kloppend te maken met de beschrijving van Passiflora caerulea omdat deze soort waarschijnlijk als eerste passiebloem in Europa in cultuur is geïntroduceerd.

Passiflora 'Amethyst' is een snel groeiende klimplant bij voorkeur op een beschutte plek. Tegen de winter sterft de plant tot de grond af om dan in mei/juni weer uit te lopen.De eerste jaren is het veiliger hem binnen te laten overwinteren, oudere planten worden minder vorstgevoelig en kunnen dan met winterdekking en beschut buiten blijven staan (-10°C).

Berichten over deze plant

 • Carolien D.Carolien D.
  Ik ging er helemaal vanuit dat deze klimplant kon blijven zitten en alleen bloem-en bladverliezend was. Nu moet ik hem dus ieder jaar weer opnieuw geleiden langs mijn blokhut?
  Donderdag 18 Oktober 2018 om 12:27
  •  Bekijk alle 6 reacties »
  • Carolien D. Carolien D. Dank jullie wel voor jullie reacties. Ben er goed mee geholpen. Fijn dat jullie gereageerd hebben!
   Groetjes carolien
   Maandag 22 Oktober 2018 om 21:11
  • Pascal G. Pascal G. Graag gedaan.
   Maandag 22 Oktober 2018 om 21:12