MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Toverhazelaar 'Arnold Promise'

Foto: Toverhazelaar 'Arnold Promise'

Groeit in 216 tuinen

Latijnse naam
Hamamelis x intermedia 'Arnold Promise'
Hoogte
150 - 200 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal, Zuur
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Dit is het resultaat van een kruising tussen Hamamelis Mollis en Hamamelis Japonica en/of andere rassen of soorten.
De toverhazelaar is een bladverliezende heester of kleine boom met variabele bladvorm, beharing en bloemkleur. Groeivorm en bladeren lijken op die van de hazelaar. Het is een van de mooiste winterbloeiers die met een overvloed van clusters gele, rode, witte of roodbruine bloemen minstens een maand lang bloeit en de vorst weerstaat. De bloemblaadjes krullen op bij mist, regen of kou, om zich te beschermen, maar bevriezen niet. Zodra de zon schijnt zullen ze zich weer ontvouwen. De 'spinachtige', geurende bloemen verschijnen in de winter aan de kale takken. Als het vriest stopt de bloei. Bloei jan-febr.  De bloemen zitten heel dicht op de takken. Zij worden door de wind bestoven.
Winterhard. Hoogte tot 2 m. Onder gunstige omstandigheden kan hij 50 jaar oud worden. Hij is een langzame groeier en heeft veel ruimte nodig. Hij groeit vrij breed uit met bijna horizontale takken.
De bloem bestaat uit een kelk met vier slippen en lintvormige petalen. De korte meeldraden zijn op de vaak bruinrode kelk goed te zien. De bloemen staan in trosjes van 2 tot 4 bijeen. De vruchten zijn doosvruchten met 2 langwerpige zwarte zaden, die bij rijpheid in oktober ver kunnen wegspringen. De bestuiving gebeurd door insecten die door de heerlijke geur naar de nectar worden gelokt. Vandaar dat er bij zacht weer kleine beestjes en dus ook vogeltjes waargenomen worden in de buurt van de Hamamelis.
.

Plantvoorschriften
De Hamamelis houdt van een standplaats in de zon of halfschaduw, hij doet het goed in zure tot neutrale grond. Verrijk de grond met organische mest en bedek om de wortels koel en nat te houden. Wanneer de groeivoorwaarden optimaal zijn, kan hij 3-5 m hoog worden.
Onderhoud
De toverhazelaar zal je dankbaar zijn als je hem in maart (dus na de bloei) en in juni met organische mest verzorgt, het liefst als het regent zodat de voedingstoffen goed via de natte grond de wortels bereiken.
 
Snoeien is nauwelijks nodig. Soorten met grote bloemen zijn vaak op een stam van Hamamelis virginiana geënt. De wilde opslag vanuit de wortel kunt je het beste regelmatig wegsnoeien omdat virginiana anders de overhand wint.
Snoeien kun je ook wanneer de toverhazelaar te groot geworden is. Het beste tijdstip is na de bloei en voordat het blad uitloopt. Ook kun je takken die elkaar kruisen, terugsnoeien tot op een gezonde, jonge scheut.
 
Vermeerderen kun je hem het beste door afleggen, d.w.z. dat je een sterke, liefst jonge tak naar beneden buigt en met een stevige draadbeugel tegen de grond vastzet. De tak zal gaan wortelen, en kan dan van de moederboom afgeknipt worden.
Ziekten
De toverhazelaar heeft nauwelijks last van ziektes of ongedierte. In natte zomers treedt wel eens meeldauw op.

Berichten over deze plant