MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Japanse berghortensia 'Aigaku'

Foto: Japanse berghortensia 'Aigaku' +

Groeit in 779 tuinen

Latijnse naam
Hydrangea serrata 'Aigaku'
Andere benamingen
Hydrangea serrata 'Blue Bird', Hydrangea serrata 'Bluebird'
Variëteit van
Hortensia (algemeen) (Hydrangea macrophylla)
Hoogte
70 - 100 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal, Zuur
Vochtigheid
Normaal, Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Hydrangea serrata 'Aigaku' (ook wel 'Blue Bird' genoemd) is een laagblijvende struik en bloeit met schermvormige bloemen waarvan de fertiele bloemen blauw zijn met bleekblauwe randbloemen. Op neutrale/kalkrijke grond kleuren de bloemen roze.
In het najaar krijgen de bladeren een mooie koperrode herfsttint.

Omschrijving : Heester. Winterhard. 
Deze struik van middelmatige hoogte, zelden groter dan 1m20, is een echte schaduwgroeier. De platte, schermvormige bloeiwijze geeft een massa blauwe fertiele bloemen, omringd door één enkele rij van lichtblauwe randbloemen. Bloei Juni tot oktober.
De bladeren zijn klein, smal en toegespitst aan het uiteinde. Bij het intreden van de herfst verbleken de bloemen en verkleuren de bladeren naar koperachtig-rood. Dit is een zeer mooie, rijkbloeiende struik, die goed winterhard is en het uitstekend doet als kuipplant.
Bladverliezend.

Plantvoorschriften : Halfschaduw.
Houdt van iets zuurdere grond en een ietwat vochtiger bodem, daarop is rijke compost rondom de plant aangeraden. Zorg voor een voldoende vochtige standplaats die goed waterdoorlatend is. Hortensia's haten natte voeten in de winter.
Hoe zuurder de grond, hoe meer kans op blauwe bloemen. De kleur kan geforceerd worden met aangepaste mest met veel aluin.
Bij voorkeur op koele, licht tot rijk beschaduwde plaatsen. Bij teveel aan zon of een tekort aan water kunnen de bladeren verdrogen of verbranden.
Beste plantperiode tussen maart en april. Containerplanten kunnen altijd.
Maak steeds een plantgat dat 2 maal zo breed en diep is als de wortelkluit. Vul het plantgat met rijke compost. Zet de planten even in een emmer water vooraleer je de plant uit de pot haalt, dit vermindert beschadiging. Het beste is het om de kluit met de hand voorzichtig los te maken, zodat de wortels zich mooi kunnen innestelen op hun nieuwe plaats.

Verzorging :  Snoeien : De meeste hortensias hoeven niet gesnoeid te worden. Ze bloeien immers op 2 jarig hout. Uitzonderingen hierop zijn Hydrangea arborescens 'Anabelle', Hydrangea aspera en Hydrangea paniculata. Zij bloeien op eenjarig hout.
Snoei dood hout pas uit de plant nadat de takken duidelijk zijn uitgelopen. Behalve dood hout en verwelkte bloemen snoeit u de eerste jaren niets weg. Door takken weg te snoeien vermindert u alleen het aantal bloemen voor het komende seizoen.
Wortelsnoei en verplanten mag je alleen in het voorjaar doen, dan zijn de planten terug goed geworteld voor de winter.
Bij oudere planten (indien nodig), mag radicale snoei toegepast worden tot 5cm boven de grond.

Snoei steeds boven een naar buiten gericht oog!

Bemesten : Bemest pas wanneer de bloemknoppen minstens een muntstuk groot zijn. Gebruik organische meststof en geef nooit teveel ineens. Het is beter een aantal keren licht te bemesten. Geef blauwbloeiende hortensias eind augustus begin sept kaliumaluin voor de blauwe kleur. De behandeling herhalen bij het opkomen van de bladeren en knoppen (mei). Het product aan de basis strooien en tweemaal begieten ofwel oplossen in gietwater.

Water : Hortensias zijn waterminnende planten, geef dus in warme periodes wat extra water indien nodig. Liefst in een gietrand rond de struiken. Vooral onder bomen met de plant vaak extra begoten worden.
In strenge winters kunnen de planten sterk invriezen, waardoor ze de volgende zomer nauwelijks bloeien. Dit kan je voorkomen door een laag mulch rond de kluit. Bij late nachtvorst in het voorjaar beschermt u de bloemknoppen het beste met vliesdoek. Nooit plastiek gebruiken.

Schoffelen : Opgelet, de plant wortelt oppervlakkig, beschadig de wortels niet.

Ziekten : Bestrijd slakken in het voorjaar en controleer op wollige bloedluis, de voornaamste aantasting. Snijd sterk aangetaste planten helemaal terug en verbrand ze. Bladluis - meeldauw - roest - luis

Berichten over deze plant