MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Bitterkruid 'Mountain Dreams'

Foto: Bitterkruid 'Mountain Dreams'

Groeit in 36 tuinen

Latijnse naam
Lewisia 'Mountain Dreams'
Andere benamingen
Porseleinroosje
Variëteit van
Bitterkruid (Lewisia cotyledon)
Hoogte
10 - 20 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Droog
Licht
Zon
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

Deze Lewisia Mountain Dreams, ook wel Bitterkruid of Porseleinroosje genoemd, doet het uitstekend op muren, in rotstuinen en kiezelperken of in schalen en potten op het terras.  
 
Lewisia Mountain Dreams behoort tot de Posteleinfamilie (Portulaceae). De plant wordt ook wel Bitterkruid genoemd of Porseleinroosje, vanwege het groenblijvende, vlezige blad en de prachtige bloemen. Een aantal van de 17 Lewisia soorten is gewend aan een droge omgeving en groeit bijvoorbeeld op rotsen en tussen stenen. De plant komt het meest voor in Californië.
Lewisia Mountain Dreams vormt bladrozetten van licht- tot donkergroene langwerpige tot ovale bladeren, die een gladde rand hebben of iets gekruld zijn. Vanuit de rozetten groeien tussen april en juli rechte stelen met bloemenpluimen of -trossen. De bloemen zijn enkel of gevuld en bloeien langdurig. Meestal bloeit de plant in roze tinten, maar er zijn ook witte, rode, abrikooskleurige en oranje exemplaren. Lewisia wordt zelden hoger dan 20 cm. en kan gemakkelijk gekruist worden. 
In een koeler klimaat staat Lewisia liever op een zonnige plek en in warmere gebieden op een plek met halfschaduw. Zorg voor voedingsarme, goed doorlatende grond, zodat de wortels in de winter niet worden aangetast door overtollig vocht. Een kalkvrije, steenachtige bodem is het beste. U kunt bijvoorbeeld kalkvrij split door de grond werken.
Veel soorten zijn groenblijvend en winterhard tot -20°C en kunnen dus prima buiten overleven. Enkele soorten zijn echter vorstgevoelig: deze kunt u het beste in een pot planten en binnen laten overwinteren.
Bitterkruid heeft weinig verzorging nodig. U hoeft alleen uitgebloeide delen te verwijderen, zodat de plant sterk blijft en nieuwe rozetten kan vormen.
Bitterkruid neemt niet zoveel water op als andere succulenten, zoals Huislook. De aarde mag dan ook nooit helemaal uitdrogen. De plant kan wel enkele dagen zonder water, maar bij aanhoudende droogte moet u regelmatig water geven. Zorg voor voldoende drainage, ook als u Lewisia in potten plant. Optimaal is een verhouding van gelijke delen potgrond, grove kiezels en leemgranulaat.
Lewisia plant u in het voorjaar of de herfst, op een afstand van ongeveer 10 cm. van elkaar.
Vermeerdering van zomergroene exemplaren kan door uitzaaien in het voorjaar of de herfst. U kunt ook rozetten afknippen en deze planten. De beste tijd hiervoor is de nazomer: de jonge planten schieten dan wortel voordat de winter begint en bloeien in het voorjaar.
Een andere mogelijkheid is het planten van bladstekjes. Knip in de zomer sterke bladeren af en zet deze tot 1/3 in een mengsel van potgrond, kiezels en leemgranulaat. Geef regelmatig water en zorg bij voorkeur voor een warm en vochtig klimaat. Hiervoor kunt u de pot of bak bijvoorbeeld afdekken met plastic folie. Dit moet wel enkele keren per dag verwijderd worden vanwege de beluchting van de stekjes. Doet u dit niet, dan kunnen ze verschimmelen.
Jonge plantjes die op deze manier gekweekt zijn moet u laten overwinteren op een vorstvrije, maar wel koele plek. Vanaf april kunnen ze naar buiten.
Succulenten, zoals de Lewisia Cotyledon, hebben geen mest nodig: de planten gaan dan hangen in plaats van rechtop te groeien. Deze soorten hebben alleen kalium nodig om hun cellen te voorzien van de nodige voedingsstoffen. Wel kunt u de planten vroeg in het voorjaar samengestelde meststoffen geven om ze op gang te helpen.
Lewisia is weinig vatbaar voor ziektes en parasieten.