MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Suzanne-met-de-mooie-ogen 'Blushing Susie'

Thunbergia alata 'Blushing Susie'

Foto: Suzanne-met-de-mooie-ogen 'Blushing Susie'

'Suzanne met de mooie ogen', deze Nederlandse naam zegt mensen vast veel meer. In dat geval is Suzanne oranje, maar er bestaan ook witte, abrikooskleurige, gele en bonte Suzanne’s.

Zaai haar in maart, bij kamertemperatuur (liefst nog iets warmer en in niet te natte grond) kiemen de vrij grote zaden binnen 2 tot 3 weken. De zaailingen mogen half mei (na IJsheiligen) worden uitgeplant, op een zonnig, warm en beschut plekje. En bij een stuk gaas of ander klimrek, dan kan deze klimplant wel tot zo’n 150-160 cm hoogte klimmen.

De ervaring leert dat deze slingerplant het veel beter in een pot doet: een pot warmt veel gemakkelijker op, de potgrond is ideaal, je kunt bijmesten wat je wilt, de grond blijft nooit lang nat, etc., allemaal voordelen voor een plant die graag in voedzame losse grond op een warme plek groeit.
Kies uiteraard wel een wat grotere maat pot, en zet er 3 stokken als een ‘wigwam’ is waar de planten langs kunnen slingeren. Bloeit van eind juli tot in de herfst met oranje bloemen met een zwart hartje (het zwarte oog).

Naast de genoemde oranje, witte en gele Suzanne is er ook nog de Blushing Susie een geweldig mooie kleurenmix van oudroze, zalm en crème. Wordt in pot zo’n 180 centimeter hoog, de bloei houdt aan tot in september.

Deze klimmer/hangplant heeft een zacht roze-rode kleur en is niet winterhard

Eigenschappen

Hoogte
1 cm
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend