MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Vlinderstruik 'Pink Delight'

Groeit in 5026 tuinen

Latijnse naam
Buddleja davidii 'Pink Delight'
Variëteit van
Vlinderstruik (algemeen) (Buddleja davidii (algemeen))
Hoogte
400 - 450 cm
Kleur
Winterhard
Ja, Matig
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Omschrijving :
Hoogte tot 4,5 m op 4,5 m in 10 jaar. Snelgroeiend.  Winterhard. Middelgrote, rijkbloeiende en bladverliezende vlinderstruik met hangende takken, lange puntige ruwe donkergroene bladeren aan bovenzijde en wollig witte onderzijde.
Bloei: juni-aug.  Bloeiwijze: grote roze, violetroze/paarse bloempluimen. Geurend, doorbloeiend en trekken vlinders aan. 
Haar naam dankt de vlinderstruik aan de vele soorten vlinders die worden gelokt door de geur en de kleur van de bloemen.

Plantvoorschriften :
De vlinderstruik is een sterke plant die weinig eisen aan de bodem stelt. Maar een warme standplaats in de volle zon zal de bloei bevorderen.
Buddleja houdt van droge niet te rijke grond, alle grondsoorten worden getolereerd van zuur tot kalkrijk.
Van een vochtige bodem houdt hij niet.
Geschikt voor een kleine tuin.

Onderhoud:
Voor een mooie, gegarandeerde groei en bloei is het raadzaam de struik ieder voorjaar flink te snoeien. Het is voor deze plant belangrijk dat er goed gesnoeid wordt. De snoei dient plaats te vinden na de vorst. Afhankelijk van de snoei wordt deze struik één tot drie meter. Bij grotere exemplaren buigen de takken elegant door. Je kunt hem terugsnoeien tot 25 centimeter hoog of lager. De redenen hiervoor zijn dat de bloei het beste plaatsvindt op het eenjarige hout en dat de struik dan voldoende licht krijgt. Tevens wordt het formaat in toom gehouden, want na een jaar niet snoeien ontstaat een waaier van een boom. Als de bloemen zijn uitgebloeid kunt u die verwijderen om de verdere bloei te bevorderen of ze laten zitten. Door snoei krijg je ook grotere bloemen.
Nooit jonge scheuten wegknippen, hierop komen de bloemen.
Wil je een hogere struik (achteraan in de border ) dan is het ook mogelijk een gestel van wat oudere takken aan te houden.
Deze takken blijven ieder jaar staan, in maart snoei je alleen de (dunnere) takken die het vorig jaar zijn gegroeid af.
Het duurd wel even, maar aan het eind van de gesteltakken vormen zich weer nieuwe scheuten die hetzelfde jaar bloeien.
Een beetje extra voeding bevorderd de bloei.
Zaaid zichzelf uit.

Struiken die jaarlijks gesnoeid worden, zullen ook laag bij de grond nieuwe scheuten vormen. Daardoor mogen deze zelfs tot ± 20 cm boven de grond worden gesnoeid. Het lijkt drastisch maar het resultaat is prachtig.

Berichten over deze plant