Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Japans pijlkruid 'Flore Pleno'

Sagittaria japonica 'Flore Pleno'  • 

Foto: Japans pijlkruid 'Flore Pleno'

Het pijlkruid Sagittaria sagittifolia ‘Flore Pleno’ heeft als meest opvallende kenmerk de gevulde bloemvorm. De bloemen hebben wel wat van witte anjers weg. Zeer opvallend, maar de bloei is niet erg rijk.

Sagittaria sagittifolia is het gewone, inheemse pijlkruid. Bij ons is het een beschermde plant. Bijzonder is het verschil tussen de boven- en onderwaterbladeren. Onder water worden lange, smalle bladeren gevormd die aan de zuurstofproductie in het water meehelpen, boven water verschijnen de typerende pijlvormige bladeren. Bovendien steken de hele zomer witte bloemen met bruine harten aan lange stelen boven de bladeren uit. De planten groeien goed in tot 50 centimeter diep water en lopen uit als de watertemperatuur minstens 12 °C heeft bereikt. Ze kunnen tot ruim een halve meter boven water uitsteken. Pijlkruid is een geslacht waarvan de naam direct duidelijk is. Deze oeverplanten hebben namelijk prachtig pijlvormig blad. Een aantal soorten is inheems in Nederland en België. Het blad kan nogal variëren en bij sommige soorten ook nog met de leeftijd veranderen. De bloemen zijn ook aardig. Ze zijn wit en hebben een verhoogd geel hart.
Houd pijlkruiden in vijvermanden in goede, zware vijveraarde. Ze staan graag in de zon, maar lichte schaduw wordt verdragen. In het voorjaar opschonen en dan eventueel een waterplanten-mestpil bij de wortels in de grond duwen.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 70 cm
Kleur
  •   
Vochtigheid
Nat
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend