MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Mandevilla 'Deep Red'

Mandevilla 'Deep Red'

Foto: Mandevilla 'Deep Red'

Het is een klimplant en tussen de rankende takken verschijnen de wonderschone, vaak geurende bloemen.

De bloemen verschijnen niet alleen in de zomer, maar tot ver in het najaar bloeit deze beauty onvermoeibaar door. Mandevilla heeft behalve mooie bloemen, ook prachtig, glanzend groen blad.  De plant komt van origine uit Midden- en Zuid-Amerika en vindt onze zomer fantastisch. Mandevilla groeit in het land van herkomst op grote hoogte en dat verklaart waarom hij bij ons niet de hele dag in de zon hoeft te staan. Een plek in de halfschaduw is dan ook prima.

Vanaf half mei kan de plant dag en nacht buiten staan. Bij heel zonnig weer krijgt Mandevilla elke dag water. Ook stelt de plant wat voeding op prijs. Deze voeding kan in het gietwater worden opgelost. Ook kunnen er aan het begin van het seizoen wat gecoate mestkorrels bij de plant in de aarde worden gestoken. Geef de plant in de winter weinig water, maar zorg wel dat de aarde niet uitdroogt.

Als we de bloem van de maagdenpalm bekijken, zien we gelijkenis met deze planten. De opbouw van de bloem en het glimmende blad duidt op verwantschap met de familie Apocynaceae, de maagdenpalmfamilie. De plant, met heerlijk geurende bloemen, is geschikt voor balkon en terras. Het is een klimplant die geleid en aangebonden moet worden. Hij kan tot ongeveer viereneenhalve meter hoog groeien. Ik heb hem dit keer als een hangplant gehouden. Daar is hij ook geschikt voor. De laatste jaren zien we dat deze planten steeds vaker aangeboden worden, zelfs bij de doe-het-zelf zaken. Dat is niet zo vreemd. De plant bloeit de hele zomer door tot de eerste vorst. Ik heb nooit zo’n dankbare plant gezien, als je maar af en toe wat vloeibare mest geeft. Daar is de plant dankbaar voor en toont dat door je rijkelijk met nieuwe bloemknoppen te sieren. Vergeet je mest te geven, dan worden de bladeren niet zo mooi donkergroen en de plant geeft maar af en toe nieuwe bloemen.

De plant bloeit op jonge stengels van dit jaar. Wil men de planten overhouden, dan kunnen we de stengels tot ongeveer 30 cm afknippen. Daarna langzaam aan wat minder water geven. In de winter heel weinig water geven. Bij ongeveer 7°C overwinteren. De plant heeft een verdikte wortel en spaart daar zijn reservevoedsel op. Vanaf maart kunt u de temperatuur wat verhogen en de scheuten wat inkorten tot ongeveer 5 cm. Als plant verder uitloopt kunt u wat vloeibare mest geven. Het sap van de plant is giftig, dus bent u gewaarschuwd.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 100 cm
Kleur
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend