MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Granaatappel 'Dente di cavallo'

Foto: Granaatappel 'Dente di cavallo'

Deze Italiaanse struik heeft heerlijke zoete granaatappels.

  • Standplaats: Volle zon
  • Bladeren: bladverliezend
  • Winterhard: Ja
  • Vruchtgrootte: 8 - 12 cm

Punica granatum (granaatappel) is een mediterrane plant die goed winterhard is. De plant is zelfbestuivend. De bloemen zijn mooi oranje van kleur. De vruchten zijn rond en ongeveer 10 cm. Het vruchtvlees is donkerrood met veel eetbare pitjes die heilzaam zijn en een gezonde invloed hebben.

Deze plant is echt een sierwaarde voor uw tuin door de prachtige bladeren. Ook is de Punica uitstekend geschikt als potplant!! (let wel op dat er voldoende gaten onderin de pot zitten en liefst een bodem met hydrokorrels)
De Punica heeft kleine groene bladeren die afhankelijk van het seizoen een rode of gele gloed hebben. In de winter laat de granaatappel zijn blad vallen en blijft de karakteristieke stam over. Heel vroeg in het voorjaar zal de boom weer uitlopen en krijgt hij prachtige rode bloemen, die vervolgens doorgroeien in de grote ronde vruchten. De vruchten van de Punica Granatum vallen uit elkaar en barsten zodra ze rijp zijn.

Verzorging:  De Punica Granatum heeft een zonnige, beschutte standplants nodig en staat het liefst zo warm mogelijk. In het voorjaar en zomer regelmatig water geven, hierbij is het belangrijk de bodem eerst aan te voelen. Is deze nog vochtig? Dan geen watergeven. Voorkom ook dat de aarde uitdroogt.

Snoeien:  Snoeien kan het beste in het vroege voorjaar (febuari). Snoei de dunste takjes en dwarsgroeiende takken weg zodat de kruin meer open blijft. U houdt de kroon op deze manier compact en vol groen.

In de winter:  Afhankelijk van de grootte en leeftijd van de granaatappelboom kan deze -12°C overleven. De standplaats is van wezenlijk belang, te nat en op een open vlakte en de boom is veel kwetsbaarder tijdens vorst. Het allerbelangrijkste is dat ze vanaf september droger komen te staan. Te veel vocht in de grond wordt door de granaatappelboom opgezogen en opgeslagen in de stam. Bij extreme vorst bevriest het vocht in de boom en zet het uit. Waardoor vaak veel barst los laat en stammen en dikke takken vaak scheuren. Zorg altijd bij aanhoudende vorst voor vorstbescherming.

Van deze vruchten kan je heel goed grenadine (siroop) maken. De schil van de vrucht is niet eetbaar maar wel het vruchtvlees en is heerlijk zoet.

Eigenschappen

Hoogte
150 - 300 cm
Kleur
Winterhard
Matig
PH
Zuur
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend