MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Bosrank 'Cézanne'

Foto: Bosrank 'Cézanne'

Clematis 'Cézanne' is een lage bosrank uit de Boulevard-serie. De geurige bloemen zijn groot en bloeien hemelsblauw met een witte streep in het midden van de bloemblaadjes en in het hart gele meeldraden.

Een zeer bijzondere Clematis die de gehele zomer doorbloeit van juni tot september met haar grote roze schermbloemen. Al in het eerste jaar kan je genieten van een oase aan bloemen. In tegenstelling tot de meeste Clematis soorten die 1-2 maanden bloeien, kan je van de ‘Cezanne’ wel 5 maanden genieten. De ‘Cezanne’ wordt tegen een pergola of klimscherm maximaal 180 cm hoog. Deze compacte clematis heeft de voorkeur voor een staanplaats in halfschaduw tot zonnig. Het beste resultaat wordt verkregen bij een standplaats op de ochtendzon en/of een standplaats op de avondzon. Doordat de ‘Cezanne’ een compact soort is kan deze ook gebruikt worden in een pot op een balkon of terras of zelfs een hangende mand. Om de Clematis beter te laten klimmen heeft deze een beetje hulp nodig.

Het beste kunt u de plant langs een rek, draad of stok omhoog leiden. Snoeien is niet noodzakelijk. Verwijder echter wel de dode en beschadigde twijgen begin maart. Je kan deze Clematis tot maximaal 20 centimeter boven de grond terug snoeien in het voorjaar.

Hoe verzorg ik mijn Clematis?
In de natuur slingert en kruipt de Clematis zelf naar boven langs een struik. Dit kun je het beste nabootsen met bijvoorbeeld een struik, rek of andere klimplant in je tuin. Wanneer je jouw Clematis langs een rek of schutting wilt laten groeien is het raadzaam de plant af en toe een beetje te helpen. Dit kun je doen door de nieuwe uitlopers netjes langs het rek te binden of door de schutting te leiden. De Clematis klimt namelijk omhoog door haar blaadjes om een tak heen te wikkelen. Een schutting is hiervoor te breed. Een goede snoei kan ook helpen bij een rijkere bloei. Zorg er ook voor dat je Clematis voldoende zon krijgt. Ze zal dit belonen met een nog rijkere bloei. Let er wel op dat de voet (onderkant) van je klimplant niet de gehele dag in de volle zon staat. Je kunt hem ook bedekken of iets dieper planten.Hoe verzorg ik mijn Clematis?
In de natuur slingert en kruipt de Clematis zelf naar boven langs een struik. Dit kun je het beste nabootsen met bijvoorbeeld een struik, rek of andere klimplant in je tuin. Wanneer je jouw Clematis langs een rek of schutting wilt laten groeien is het raadzaam de plant af en toe een beetje te helpen. Dit kun je doen door de nieuwe uitlopers netjes langs het rek te binden of door de schutting te leiden. De Clematis klimt namelijk omhoog door haar blaadjes om een tak heen te wikkelen. Een schutting is hiervoor te breed. Een goede snoei kan ook helpen bij een rijkere bloei. Zorg er ook voor dat je Clematis voldoende zon krijgt. Ze zal dit belonen met een nog rijkere bloei. Let er wel op dat de voet (onderkant) van je klimplant niet de gehele dag in de volle zon staat. Je kunt hem ook bedekken of iets dieper planten.

Klimplanten groeien van nature vanuit de schaduw richting de zon. Ze beginnen laag als jonge plant en zoeken al klimmend de weg naar boven. De meeste klimplanten doen het dus zowel in de halfschaduw als in de zon erg goed. Dit maakt een klimplant geschikt voor de meeste plekken in je tuin, erg handig! Let er wel op dat de voet (onderkant) van je klimplant niet de gehele dag in de volle zon staat. De meeste planten zullen bij meer zon rijkelijker bloeien. Dat geldt ook voor de Clematis.

Eigenschappen

Hoogte
200 - 250 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend