Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Spinnenbloem

Tibouchina paratropica

Foto: Spinnenbloem

De Tibouchina behoort tot de familie van de Melatomateceae (melomata-achtigen). Deze exotische terrasplant komt oorspronkelijk uit Brazilië (Zuid-Amerika). De Nederlandse naam voor deze Braziliaanse schoonheid is ‘Spinnenbloem’. De Tibouchina bloeit met prachtige, diepblauwe (bijna paarsachtige) bloemen. Deze bloemen zijn zo’n 8 cm groot en hebben geknakte meeldraden. Tel ze eens: 5 lange en 5 korte paarse meeldraden. Voor de bloei verschijnen rozerode, behaarde knoppen. Maar niet alleen de bloemen maken de Tibouchina een opvallende schone. Naast de bloemen heeft hij ook decoratief fluweel- (bijna donsachtig) aanvoelende bladeren. Het blad en de min of meer vierkante stengels zijn licht behaard. Daarmee wordt in het oerwoud de transpiratie van de plant geregeld.

Plaats op terras of balkon:  Om goed te bloeien, heeft de Tibouchina veel licht nodig. Zet hem het liefst op een windvrije en zonnige plaats op terras of balkon. Voorkom verbranding van het blad door hem uit de hete middagzon te houden. Let op: op een tochtige plaats kan de Tibouchina zijn bloemknoppen laten vallen. Hij doet het vooral goed in warme zomers.

Verzorging Tibouchina: Geef de Tibouchina regelmatig (in de zomer bijna dagelijks) water. Laat de potgrond niet uitdrogen. Giet het water ook eens over de plant. Als je uitgebloeide bloemen verwijderd, verleng je de bloeiperiode. Geef ook tijdens de bloeiperiode regelmatig wat extra voeding. Een keer in de 14 dagen is voldoende.
Snoeien

Snoei de Tibouchina alleen als je ze te groot vindt worden. Of als hij uit zijn oorspronkelijke model groeit. Een Tibouchina op stam, hou je in vorm door de langste takken in te korten.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 120 cm