MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Kerstomaat +

Groeit in 11703 tuinen

Latijnse naam
Solanum lycopersicum
Andere benamingen
Cherrytomaat, snoeptomaat, aperitieftomaat, mini-tomaat, minitomaat
Hoogte
50 - 120 cm
Kleur
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal, Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Rode kers- of mini-tomaatjes met een uitstekende, zoete smaak. De plant vormt talrijke trossen met tientallen smakelijke kleine tomaatjes van ca. 20 gram. Ook zeer decoratief voor in een salade!

Bemesting
Belangrijk bij tomaat is de verhouding stikstof en kalium. Stikstofovermaat veroorzaakt een te weelderige bladgroei ten nadele van de bloem- en vruchtkwaliteit. Voldoende kalium is nodig voor een smaakvolle, stevige vrucht met een mooie kleur die goed bewaarbaar is. Magnesium is belangrijk om de bladkleur van de oudste bladeren te houden.
De jaarlijkse organische bemesting moet goed verzorgd worden.
Om een voldoende hoge zoutconcentratie te bekomen is een vrij grote voorraadbemesting gewenst met bijvoorbeeld 70 g/m² patentkali en 50 g/m² kalkammonsalpeter. Ofwel 100 g/m² samengestelde meststof NPK 12+8+18. Werd er een grote hoeveelheid stalmest of compost gebruikt gebruik dan minder stikstof. Om verbranding te vermijden verdeelt u de meststoffen in de bovenste grondlaag van 25 cm. Er wordt ook bekalkt. Zeewierkalk kan nog voor de teelt, zoniet tijdens najaar of winter.


Bijbemesting
Als de plant een drietal trossen gevormd heeft, is er al heel wat voeding uit de grond opgenomen. U kunt dan wat meststoffen in het gietwater oplossen, of een vloeibare meststof gebruiken. Neem een meststof met relatief veel kalium. Als u twee gram oplost per liter gietwater kan je telkens als er water gegeven wordt meststoffen toedienen. Meer oplossen veroorzaakt een te hoge zoutconcentratie aan de wortels.
 

Bodem
Tomaat kan op veel grondsoorten geteeld worden, die rijk zijn aan organisch materiaal en een goede waterafvoer hebben.

Berichten over deze plant