Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Stokroos 'Charter's Double Rot'

Alcea rosea 'Charter's Double Rot'

Foto: Stokroos 'Charter's Double Rot'

De stokroos (Alcea rosea) is een 2-jarige plant, afkomstig uit het Midden-Oosten (van Turkije tot Palestina). 

De stokroos behoort tot de familie van de Malvaceae, net als Hibiscus, Lavatera en kaasjeskruid (Malva). Hij groeit bij voorkeur op doorlatende, humeuze, kleihoudende grond, op een warme, zonnige plek. De planten kunnen wel 2 m hoog worden, en bloeien doorgaans in het tweede jaar, in juli, augustus of september.

In het voorjaar zijn vaak jonge planten te koop, die het jaar daarvoor gezaaid zijn. Worden deze in de tuin uitgeplant dan zullen ze vaak hetzelfde jaar nog bloeien. 

Wordt de stokroos ter plaatse in de tuin gezaaid, dan bepaalt de zaaitijd het bloeijaar. Planten gezaaid in mei of begin juni maken het eerste jaar alleen een bladrozet, en bloeien pas het jaar daarop. Wordt in augustus of september gezaaid, dan bloeit de plant (afhankelijk van het weer) in het tweede of derde jaar na het zaaien. Wordt heel vroeg binnenshuis gezaaid, bijvoorbeeld in maart, dan kunnen de planten met wat geluk nog hetzelfde jaar bloeien.

Na de bloei sterft de plant af. De afgestorven stengel kan in het najaar na de bloei afgeknipt worden. Aan de voet van de plant vormen zich meestal nieuwe uitlopers. Wanneer deze ‘stekken’ in de winter afgedekt worden met een laag blad of stro ter bescherming tegen de vorst, kunnen het volgende jaar op dezelfde plek weer nieuwe bloeiende planten staan. 

Bij vochtig weer kan de stokroos last krijgen van schimmelinfecties zoals roest. 

Stokrozen kunnen zich sterk uitzaaien. Als dat niet gewenst is kunnen na de bloei de bloemen verwijderd worden, zodat geen zaad gevormd wordt.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 180 cm
Winterhard
Neen
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend