MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Agave parrasana

Groeit in 2 tuinen

Latijnse naam
Agave parrasana
Hoogte
1 cm
Vochtigheid
Droog
Licht
Zon
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

De Agave parrasana is een prachtige soort die inheems is in verschillende bergketens in de staat Coahuila in Noord-Centraal Mexico. De leefgebieden van deze plant zijn afgelegen, wat misschien de reden is dat het niet vaak wordt gekweekt, ondanks het feit dat de plant vriestemperaturen tolereert en prachtige compacte rozetten met blauwgroene bladeren heeft. Typerend voor deze plant is het bescheiden aantal uitlopers dat het vormt, maar het woekert niet zo overvloedig als sommige andere Agaves. 
Net als andere Agave soorten is de Agave parrasana monocarpisch. Dit betekent dat ieder rozet bladeren slechts een keer bloeit en zaad produceert tegen het einde van zijn levenscyclus. 
Er is veel geduld voor nodig om ze in bloei te zien, aangezien de planten 20 jaar of langer nodig hebben om volwassen te worden. Deze soort heeft de ongebruikelijke gewoonte om in de zomer een bloemsteel te ontwikkelen. Dit stopt in de herfst, met de stengel gedeeltelijk omhoog, met aan het uiteinde een kluit dikke schutbladeren, waarmee het de zich ontwikkelende bloemen beschermt. De groei staat ook gedurende de winter, die in de berggebieden zeer koud kan zijn, stil, waarna het in de lente weer verder gaat. Wanneer de stengel langer wordt, verschijnen er bloemtakken, die elk aan het uiteinde trossen roodgetinte bloemen hebben die geel worden wanneer de bloemen zich openen. 
De bloeiwijze kan gewoonlijk een hoogte van 2,5 tot 3 meter bereiken, wat niet groot is voor een Agave, maar het is behoorlijk stevig aan de basis. De bloei stopt na bijna een jaar nadat het bloeiproces is begonnen.

  • Koudbestendig :     Beschermen indien beneden -13°c
  • Bewatering :     Houdt van droogte
  • Zon :     Houdt van zon

Berichten over deze plant