MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Muskuskaasjeskruid

Muskuskaasjeskruid, Malva moschata L., hoort tot de Kaasjeskruidfamilie. De Kaasjeskruiden vallen binnen deze familie op doordat ze in het bezit zijn van een 2-3 bladige bijkelk. De bovenste handnervige bladeren van Muskuskaasjeskruid zijn diep ingesneden tot meer dan 2/3 van de bladgrootte. De vijf bladdelen zijn ook nog veerspletig gedeeld tot gelobd.

De bloemen hebben lichtroze tot witte kroonbladen; ze geuren zwak naar muskus. Op de hartvormige kroonbladen zijn duidelijk donkerder gekleurde strepen zichtbaar. De kroonbladen zijn aan de voet vergroeid met de meeldraadzuil. Deze bestaat uit de vijf meeldraden die naar boven toe vergroeid zijn en dan uiteindelijk uitlopen in meer dan 20 meeldraden met helmknoppen. De 5 kelkbladen zijn aan de voet vergroeid en onder de kelk is er nog een zogenaamde bijkelk te vinden. De 3 bijkelkbladen zijn lijn- of lijnlancetvormig. De bloei begint in juli en loopt door tot in de herfst. Tijdens de bloei zie je eerst de vele meeldraden van de meeldraadzuil; de stamper met het bovenstandig vruchtbeginsel en 5 stijlen is daar onder verborgen. Nadat de helmhokken hun pollen kwijt zijn groeien de stempels door de zuil naar boven en steken er dan bovenuit. De deelvruchtjes zijn behaard, maar ze zijn niet gegroefd of gerimpeld.

De meerjarige planten zijn 30 tot 70 cm hoog en bovenaan zijn ze behaard voornamelijk met afstaande enkelvoudige haren.

Muskuskaasjeskruid heeft een voorkeur voor vochtige, voedselrijke grond. Je vindt het dan ook op grazige en licht beschaduwde plaatsen. Ook in de buurt van bebouwing, want het is een graag geziene gast in tuinen en wordt dan soms ook ingezaaid. Het is een echte cultuurvolger.

  • Plantgrootte:  0.30 - 0.70 meter
  • Bloeiperiode:  Juli - September
  • Bloemkleur:  roze 

Eigenschappen

Deze plant heeft nog geen eigenschappen