MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Fuchsia 'Angela'

Groeit in 15 tuinen

Latijnse naam
Fuchsia 'Angela'
Andere benamingen
Bellenplant
Hoogte
1 - 70 cm
Kleur
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

De Fuchsia Angela is een rechtopgroeiende Fuchsiasoort met mooie donkerlila bloemen en rode kelkbladeren.
De bloemen van de Fuchsia Angela zijn middelgroot en enkelvoudig.
Een piramide is een struikvorm die van onderen breed en van boven smal is. Het duurt enkele jaren om een piramide van 1,20 meter hoog te kweken. Voor een piramide zijn snelgroeiende Fuchsia’s nodig, die gemakkelijk zijtakken vormen en snel uitgroeien tot sterke, loodrechte takken.
De bovenste takken groeien eenvoudigweg loodrecht naar boven. Ze groeien snel, waardoor de onderste takken zich minder goed ontwikkelen. Dat voorkomen we door deze takken wat omhoog te laten groeien, en bovendien blijven de takken zo langer goed.
Bij het toppen van de zijtakken moeten de onderste takken altijd het langste blijven. De takken worden langs een stok omhoog geleid. De takken moeten regelmatig worden vastgezet: de sterkste nieuwe tak moet aan de stok worden vastgebonden, de andere tak wordt afgeknipt. Door de hoofdtak telkens bij een oneven bladpaar op te binden, groeien de zijtakken steeds afwisselend boven elkaar. Als de zijtakken te dicht op elkaar groeien, dan moeten er enkele worden weggeknipt. Let daarbij wel op de vorm van de Fuchsia
Fuchsia’s hebben verschillende soorten kelkbladeren; ze hebben lange of korte uitgespreide kelkbladeren en brede kroonbladeren.
Het zijn zomergroene of groenblijvende bomen, struiken of heesters.

Standplaats

Schaduw of halfschaduw, geen direct zonlicht.
Fuchsia’s kunnen niet tegen droogte, een hoge luchtvochtigheidsgraad en zomerhitte.
Vochtige, losse, vruchtbare grond.
Zet de plant op een zonnige plaats of een plek met halfschaduw, waar hij beschermd is tegen warme wind en de namiddagzon.
Namiddagschaduw is erg goed voor Fuchsia’s.
Fuchsia’s houden van een koele plek met weinig direct zonlicht.

Verzorging

Tijdens de bloeitijd moet u veel of weinig water bijgeven, afhankelijk van de temperatuur. Ook bij regen moet u de Fuchsia’s water geven: het regenwater loopt immers van de bladeren af.

Vanaf mei tot september hebben de Fuchsia’s wekelijks mest nodig. Regelmatig bemesten wordt beloond met uitbundige bloei. Voor een betere bloei moeten uitgebloeide bloemen en bessen worden afgeknipt.
Hoe ouder de plant, hoe rijker de bloei van de Fuchsia’s.

Terugsnoeien en overwinteren
Terugsnoeien is goed voor de vorm en de bloei van de plant.

Het terugsnoeien van Fuchsia’s moet gebeuren voordat ze op hun overwinteringplaats worden gezet. Volwassen planten zoals deze Fuchsia [naam?] kunt u in de herfst terugsnoeien als de plant verhoute takken heeft. De voordelen van terugsnoeien in de herfst zijn dat de plant minder plaats in beslag neemt en dat u geen ongedierte in huis krijgt. 

De plant moet overwinteren op een vorstvrije plaats: in een kas, in de garage of in de kelder. De aardkluit van de plant mag niet te nat zijn.

Begin half oktober met terugsnoeien: de bloeitijd van Fuchsia’s is dan meestal voorbij. Gebruik een scherpe snoeischaar, anders raken de takken beschadigd. Haal dunne, dode takken en afgestorven blad weg. 
Op eenjarig hout snoeit u de takken terug tot boven het derde oog. Staat de plant in een pot, dan knipt u de takken langs de rand van de pot af.
Fuchsia’s die niet verhout zijn kunt u niet afknippen. U kunt ze in vorm knippen en het blad laten zitten. Deze planten kunt u laten overwinteren bij een temperatuur tussen 10° en 15°C.
Wanneer de Fuchsia’s binnen staan, controleer dan regelmatig of de aardkluiten water nodig hebben: eenmaal per week of eenmaal per twee weken, afhankelijk van de temperatuur.

Eind februari kunt u de Fuchsia’s uit hun overwinteringplaats halen en verpotten met mediterrane potgrond. De mediterrane potgrond van Certi-Care is luchtig en los en geeft de Fuchsia’s de voeding die ze nodig hebben. 
Na ongeveer 4 weken geeft u perk- en balkonmest. Het door Certi-Care samengestelde mengsel bevat de belangrijkste voedingsstoffen en sporenelementen.

De uitlopers van de Fuchsiapiramide kunt u stutten en twee bladparen terugsnoeien: dit levert een vollere en sterkere plant op.
Eind april, begin mei kunt u uw Fuchsia’s buiten zetten. De planten worden er sterker door. Veel Fuchsia’s kunnen vorst tot -5°C verdragen. Het harden van de planten dient gelijkmatig te gebeuren. 
Hebt u geen plaats om de planten binnen te laten overwinteren, probeer ze dan eens in te graven in de grond: graaf een gat op een plaats waar u de Fuchsia’s onder de grond kunt laten overwinteren.
Maak een bed van blad en takken. Zet de planten op het bed en bedek ze met blad en takken. Sluit het gat af met planken en bedek deze met aarde.
Na de winter haalt u de planten uit het gat en laat u ze gelijkmatig wennen aan het zonlicht. regelmatig water geven.
Na de herstelfase kunt u de Fuchsia’s verpotten voor een nieuw tuinseizoen. 

Berichten over deze plant