MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Schijnbeuk

Nothofagus antarctica  • 

Foto: Schijnbeuk

Foto: Schijnbeuk
Foto: Schijnbeuk

Omschrijving :
De hoogte als boom is na 10 jaar is 8 m. Als meerstammige struik door snoeien slechts 2m.
Een bladverliezende kleine boom met een ovale, open kroon die veel licht doorlaat.
Valt op door zijn onregelmatige groeiwijze en de sierlijk krullende bladeren. Hij is het hele jaar door attractief met zijn geurende bladeren in de lente, de glanzend groene bladeren in de zomer, de gele herfstkleur in het najaar en de bizarre structuur van de takken in de winter.

Plantvoorschriften :
Een beschutte plaats is belangrijk voor alle schijnbeuk-soorten, want zij zijn gevoelig voor ruk-en valwinden. Er breken gauw takdelen af.
Schijnbeuk staat het mooist als solitair in de zon of halfschaduw. Hij houdt niet van een kalkrijke bodem, maar groeit het liefst op vochthoudende humusrijke grond.
Verzorging :
Boom- of struik: kwestie van snoeien
Om een boom te vormen laat je de schijnbeuk gewoon groeien: vorm en stam van 1,5 - 2 meter hoogte. Hou wel maar één harttak aan. Van nature bestaat de neiging om twee harttakken te vormen. Op de foto van Nothofagus als boom is er weinig zorg aan besteed om een goede boom te vormen. Om een stam te vormen worden de zijtakken verwijderd gedurende het groeiproces. Is de stam van voldoende lengte, dan wordt er niet meer gesnoeid.

Een struikvorm ontstaat door de harttak terug te snoeien, wanneer de gewenste hoogte van de struik is bereikt. Daarna niet meer snoeien, hooguit een verdere uitgroei van de harttak terugnemen.
Wanneer de onderste gesteltakken worden aangehouden en als ze in aanraking komen met de grond, dan zullen deze takken spontaan wortel schieten. Dit moet goed in de gaten gehouden worden. Anders ontstaat een oerwoud aan zogenoemd opslag vanuit deze gesteltakken.

Van de schijnbeuk zijn meer soorten van het geslacht verkrijgbaar:
* Nothofagus antartica is een goede soort die of als struik of als boom in zuilvorm wordt opgekweekt. De hoogte is 6 - 8 m.
* Nothofagus betuloides is ook groen blijvend. Deze soort vormt heel gemakkelijk opslag vanuit de gesteltakken. Hoogte 4 - 8 m.
* Nothofagus obliqua kan een tot 8 m hoge boom worden. Het is een krachtige groeier die vaak snel z'n harttak verliest bij een stevige bries. Dit is echter geen probleem, omdat een nieuwe harttak snel gevormd wordt.
* Nothofagus pocera leent zich goed om als struik op te groeien. Deze soort heeft een beschutte standplaats nodig. Hoogte tot 6 m.
* Nothofagus dombeyi groeit krachtig en kan tot of boom of struik worden gevormd. Kan 8 - 10 m hoog worden.

Eigenschappen

Hoogte
200 - 800 cm
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Vochtig
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend