MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Amerikaanse bekerplant

Sarracenia x farnhamii

Foto: Amerikaanse bekerplant

Sarracenia x farnhamii, ook wel bekerplant genoemd, is een attractieve vleesetende plant met een polvormende habitus. De plant bloeit heel vroeg in de lente met grote, geurende, crimsonrode bloemen, die voornamelijk door bijen bevrucht worden. Eens de voortplanting gegarandeerd is, komen de bijzondere bladeren van de plant tevoorschijn. Deze trechtervormige bekers zijn heldergroen gekleurd en roodbruin geaderd. Het trechterdeksel en de trechterhals zijn bovendien voorzien van geelwitte vensters. De kokerrand is heel glibberig en dankzij de sterke geur van de nectar worden insecten aangetrokken, het trechterdeksel verhindert ontsnapping en de sterk verterende enzymen in de bekervloeistof zorgen ervoor dat de insecten als voeding kunnen opgenomen worden. Sarracenia houdt van een standplaats in volle zon of lichte schaduw en een zure, vochtige tot natte bodem. De plant is slechts matig winterhard en beschermingsmaatregelen zijn dus geen overbodige luxe. Sarracenia is goed ziekteresistent.

Bladeren: Uit rhizomen groeiende kokers of trechters , heldergroen gekleurd, roodbruin geaderd, trechterdeksel en hals voorzien van geelwitte vensters. De kokerrand is glibberig , sterk geurend en lokt insecten in de val.
Bijen-,  insecten- en vlinderlokkend -  de trechter rand is sterk geurend ( niet altijd aangenaam), vooral bijen zorgen voor de bevruchting.
Toepassing en gebruik: Vijverrand, waterschaal, waterbak, terrasplant, , kleine, middelgrote, grote vijvers

Eigenschappen

Hoogte
30 - 40 cm
Kleur
Winterhard
Neen
PH
Neutraal, Zuur
Vochtigheid
Nat, Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend