MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Hertshooi 'Magical Universe'

Groeit in 12 tuinen

Hertshooi 'Magical Universe' stekken

Van begin November tot eind December     Eenmalig

Houtstekken van de hersthooi maken

De beste periode voor het maken van houtstekken is november of december.

1. Knip met een schone zeer scherpe snoeischaar een eenjarige potlooddikke tak af. Zowel de top als de basis van de eenjarige tak zijn ongeschikt voor het maken van een houtstek. Je gebruikt alleen het middelste deel van de tak. Indien de tak lang genoeg is kan je meerdere potlooddikke stekken uit één tak knippen.

2. De beste lengte voor deze winterstekjes is afhankelijk van de grondsoort waarin de stekken komen te staan. Voor natte grondsoorten maak je stekken van 15 tot 20 cm lengte en voor drogere grondsoorten 20 tot 25 cm. De boven en onderkant van de stek knippen we op verschillende manieren.
• Onderkant: Knip of snij de stek ongeveer een halve centimeter onder een oog (knop) schuin af. Door schuin te knippen/snijden is de wondoppervlakte groter waardoor er meer kans op callusweefsel is wat resulteert in een betere wortelontwikkeling.
• Bovenkant: Knip of snij de stek ongeveer een halve centimeter boven een oog (knop) recht af. De rechte wond heeft de kleinst mogelijke wondoppervlak waardoor de kans op verdamping of uitdroging kleiner wordt. Je kan deze wond het beste direct even in de entwas steken.

3. Bind de stekken met touw of elastiek stevig bij elkaar. Maak bundels van ca 25 stekken. Houd goed de groeirichting van de stekken in de gaten als je ze in bosjes bij elkaar bind. Je kan dit makkelijk herkennen daar de onderkant van de stekken schuin afgeknipt zijn.

4. Maak een beschutte plaats gereed waar je de stekken in de grond kan zetten (inlegeren). Doe dit het liefste op een beschutte plaats. Een plaats met weinig wind en niet te felle zon is de beste plaats voor winterstekjes.

Alvorens je de stekken in de grond zet maak je de aarde goed los en meng je door de aarde een beetje scherp zand of metselzand voor een goede drainage. Zet de stekken nu voor ongeveer 2/3e in de grond. Druk de grond om de stekken heen stevig aan (niet stampen).

5. Indien er strenge vorst op komst is dek je de stekken voorzichtig af met beukenblad of coniferengroen. Na de vorstperiode verwijder je deze bescherming weer.

Overige acties ter voorbereiding op het uitplanten van de nieuwe stekken

Je kan in de winter de grond waar de stekken straks uitgeplant gaan worden alvast voorbereiden. Spit de grond goed om en meng er goede humusrijke grond doorheen. Indien het een erg natte grondsoort betreft doe je er verstandig aan ook hier wat scherp zand of metselzand te vermengen met de aarde.

Om het gemakkelijker te maken kan je over de aarde een stuk zwart antiworteldoek spannen. Door het antiworteldoek heb je geen last van onkruid, blijft de aarde makkelijker vochtig en zal de aarde sneller opwarmen en minder snel weer afkoelen wat de wortelgroei van de stekken straks ten goede zal komen. Ook kan je alvast kleine gaatjes knippen of snijden in het antiworteldoek op de plaatsen waar straks de stekken uitgeplant worden. De makkelijkste manier is om een + teken in het doek te snijden doe dit ongeveer om de 15 cm. 

Eind februari tot half april graaf je de nieuwe stekjes voorzichtig uit en verwijder je het touw of elastiekje. Ga zorgvuldig te werk om te voorkomen dat je het gevormde callusweefsel niet beschadigd. Let op!: het is normaal dat er nu nog geen wortelgroei zichtbaar is.

Plant de stekken nu uit op de al voorbereide stuk grond op een afstand van ongeveer 15 cm in de opengewerkte gaatjes van het worteldoek. Plant de stekken op dezelfde diepte aan zoals u ze uit de grond heeft gehaald (2/3e) Meestal kan je aan kleurverschil op de bast de plantdiepte aflezen. Druk de aarde stevig aan.

Meestal zullen de stekken, afhankelijk van de weersomstandigheden, snel wortel schieten en de knoppen uitlopen. Bescherming tegen een te felle zon op de jonge uitlopers is geen overbodige luxe daar deze tere delen snel kunnen verbranden. Ook dient u de aarde goed te controleren op vochtigheid. In de meeste gevallen zijn de stekken de komende herfst klaar om uitgeplant te worden op hun definitieve standplaats.

bron artikel: Online tuinieren

« Volledige agenda

Berichten over deze plant