MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Baardiris 'Granada Gold'

Foto: Baardiris 'Granada Gold'

Groeit in 3 tuinen

Latijnse naam
Iris germanica 'Granada Gold'
Hoogte
80 - 100 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Droog
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Winterhard. Bloei: mei / juni.
Iris germanica bestaat in veel variëteiten en is een veel voorkomende Iris. Hij is te herkennen aan zijn vrij breed, zwaardvormig blad. Op de kroonbladeren zit een soort harig stukje dat de baard wordt genoemd en de naam van de iris verklaart. De cultivar 'Granada Gold' is een hoge iris (90 cm) die bloeit met opvallend grote gele bloemen. 

Plantvoorschriften :
Een zeer zonnige en droge plek is ideaal (deze plant is zeer geschikt voor droge zandgrond!). De wortelstokken houden er beslist niet van om in de winter nat te staan, de wortelstokken rotten dan weg. De aarde wat ophopen kan hierbij helpen. Plaats de wortelstok dan op die verhoging, spreid de wortels naar beneden toe uit en druk ze stevig aan. De bovenkant van de wortelstok niet met aarde bedekken (de iris zal anders niet bloeien). Plant de wortelstok zo dat het gedeelte zonder blad naar het zuiden wijst . Zo krijgt de wortelstok geen schaduw van zijn eigen blad.

Verzorging: 
Bijmesten met organische mest of bloed en beendermeel in het vroege voorjaar. Geen meststof met een laag stikstofgehalte anders krijg je meer blad dan bloem. Geef nooit direct mest op de wortelstok, deze kan hierdoor verbranden. De Iris Germanica moet je om de 3/4 jaar delen of scheuren om te voorkomen dat de planten te veel naar buiten groeien en in het midden weinig of geen bloemen meer vormt. Haal de planten na de bloei uit de grond en breek ze in stukken. De oude delen zonder bladeren verplant je beter niet en verwijder je. De stukken met bladeren kun je herplanten nadat je eerst de bladeren voor de helft hebt ingesneden. Bij het herplanten let je er op dat de wortelknollen voor de helft boven de grond uitsteken.
Zo'n verjongingskuur laat de iris weer beter en rijkelijker bloeien. Het is belangrijk om dit direct na de bloei te doen, doe je dit pas in het najaar, dan zal de plant het jaar erop weinig of niet bloeien. 

Indien de grond te nat is kan het nodig zijn de bollen op te graven in de herfst en te herplanten in de lente of de irissen met folie af te dekken.

Berichten over deze plant