MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Winterjasmijn

Foto: Winterjasmijn
Foto: Winterjasmijn

Omschrijving:
De winterjasmijn komt van oorsprong uit China.
Zeer winterhard. Matig groeiend . Bladverliezend
De jasmijn heeft kleine gele stervormige bloemen die elk jaar weer verschijnen aan de dan nog kale takken.
De hoogte van de struik is een beetje afhankelijk van of hij al dan niet tegen een muur geleid wordt. Leistruiken worden iets van 3 meter en de planten die niet worden geholpen bij het klimmen halen anderhalve meter.
Een wat slordig groeiende plant met sterk overhangende, slappe twijgen. De jonge twijgen zijn opvallend felgroen en vierkant.
Oudere takken worden bruin van kleur en krijgen een soort kurklaagje.
Wordt vooral gewaardeerd door de bloei in de winter.
Dec / maart.

Plantvoorschriften:
Het beste kunt u een winterjasmijn tegen een muur leiden, de warmte die een muur uitstraalt voorkomt dat de bloemen bevriezen. De winterjasmijn kan zelf niet klimmen en groeit ook nog eens een beetje rommelig, daarom is het van groot belang dat u een stevig klimornament heeft. U kunt de struik op verschillende manieren ondersteunen, denk hierbij aan een latwerk, pergola of prieel.
vrijwel elke standplaats - planten in voor of najaar - zorg dat de wortelkluit goed vochtig is bij het planten , en graaf het gat een 30-45 cm van een muur of hek - meng compost of organisch materiaal onderin het plantgat - richt de takken schuin naar de klimsteun.

Verzorging:
Om te voorkomen dat er te veel oud/dood hout blijft zitten, kunt u de oudste twijgen wegsnoeien. Ze zijn gemakkelijk herkenbaar aan de groengrijs doffe kleur.
Let op! De winterjasmijn bloeit op het hout van het voorgaande jaar, hou hier rekening mee bij het snoeien. De beste snoeitijd is na de bloei, eind april.

De plant kan vermeerderd worden door halfhoutige stekken in de zomer of het najaar. Ook kunt u een twijg afleggen. Pak een twijg en snij deze schuin in, leg hem daarna op de grond en bedek hem zand. Leg er vervolgens een steen bovenop of zet de twijg vast met een klem. Na een tijdje ontstaan er wortels op de plaats van de inkerving en dan kan het jonge plantje van de moederplant worden afsnijden.

Ziekten:
Bladluis







De winterjasmijn is een gemakkelijke plant die weinig eisen stelt aan de grond. Het liefst staat hij op kalkarme grond, in de zon is de bloei het rijkst, maar ook in de schaduw kan deze struik het goed vinden.

Eigenschappen

Hoogte
150 - 600 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal, Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladhoudend, Bladverliezend