MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Winterjasmijn

Groeit in 3091 tuinen

Latijnse naam
Jasminum nudiflorum
Hoogte
150 - 600 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal, Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladhoudend, Bladverliezend

Algemene omschrijving

Omschrijving:
De winterjasmijn komt van oorsprong uit China.
Zeer winterhard. Matig groeiend . Bladverliezend
De jasmijn heeft kleine gele stervormige bloemen die elk jaar weer verschijnen aan de dan nog kale takken.
De hoogte van de struik is een beetje afhankelijk van of hij al dan niet tegen een muur geleid wordt. Leistruiken worden iets van 3 meter en de planten die niet worden geholpen bij het klimmen halen anderhalve meter.
Een wat slordig groeiende plant met sterk overhangende, slappe twijgen. De jonge twijgen zijn opvallend felgroen en vierkant.
Oudere takken worden bruin van kleur en krijgen een soort kurklaagje.
Wordt vooral gewaardeerd door de bloei in de winter.
Dec / maart.

Plantvoorschriften:
Het beste kunt u een winterjasmijn tegen een muur leiden, de warmte die een muur uitstraalt voorkomt dat de bloemen bevriezen. De winterjasmijn kan zelf niet klimmen en groeit ook nog eens een beetje rommelig, daarom is het van groot belang dat u een stevig klimornament heeft. U kunt de struik op verschillende manieren ondersteunen, denk hierbij aan een latwerk, pergola of prieel.
vrijwel elke standplaats - planten in voor of najaar - zorg dat de wortelkluit goed vochtig is bij het planten , en graaf het gat een 30-45 cm van een muur of hek - meng compost of organisch materiaal onderin het plantgat - richt de takken schuin naar de klimsteun.

Verzorging:
Om te voorkomen dat er te veel oud/dood hout blijft zitten, kunt u de oudste twijgen wegsnoeien. Ze zijn gemakkelijk herkenbaar aan de groengrijs doffe kleur.
Let op! De winterjasmijn bloeit op het hout van het voorgaande jaar, hou hier rekening mee bij het snoeien. De beste snoeitijd is na de bloei, eind april.

De plant kan vermeerderd worden door halfhoutige stekken in de zomer of het najaar. Ook kunt u een twijg afleggen. Pak een twijg en snij deze schuin in, leg hem daarna op de grond en bedek hem zand. Leg er vervolgens een steen bovenop of zet de twijg vast met een klem. Na een tijdje ontstaan er wortels op de plaats van de inkerving en dan kan het jonge plantje van de moederplant worden afsnijden.

Ziekten:
Bladluis







De winterjasmijn is een gemakkelijke plant die weinig eisen stelt aan de grond. Het liefst staat hij op kalkarme grond, in de zon is de bloei het rijkst, maar ook in de schaduw kan deze struik het goed vinden.

Berichten over deze plant

  • Erik M.Erik M.
    veel blad wordt nu oranje rood! Is er iets mis?
    Zaterdag 6 Oktober 2018 om 17:34
    •  1 reactie
    • Dries L. Dries L. De plant bereidt zich voor tegen de winter door in de herfst z'n blad te verkleuren waardoor die uiteindelijk afvalt. Herfst is in het land, ook met dit nazomertje.
      Zondag 7 Oktober 2018 om 00:15
  • HansHans
    Beste, in de omschrijving van de winterjasmijn staat dat hij het 't beste doet op kalkarme grond. In de tuintaken wordt geadviseerd om in oktober / november kalk te strooien rond de winterjasmijn. Is dit niet in tegenspraak?

    Gr. Hans
    Vrijdag 16 Oktober 2015 om 09:46
    •  Bekijk alle 3 reacties »
    • Hans Hans Bedankt!
      Vrijdag 16 Oktober 2015 om 10:16
    • Kiki B. Kiki B. Gewoon iedere tuintaak negeren :-) tenzij je je tuin omzeep wilt brengen door bijvoorbeeld nu in een kletsnatte periode je gras te beregenen????
      Zaterdag 17 Oktober 2015 om 21:55
  • Am B.Am B.
    Winterjasmijn
    Dinsdag 14 April 2015 om 13:48
  • Ursula V.Ursula V.
    Ik kwam de winterjasmijn toevallig tegen toen ik een Toscaanse Jasmijn aan het bestellen was. Ik heb een exemplaar besteld omdat ik bezig ben om wat meer kleur te krijgen in de tuin in de winter / vroege lente. Het lijkt dat deze plant daar perfect aan kan bijdragen. Ben erg benieuwd!
    Donderdag 26 Juni 2014 om 11:13
    •  2 reacties
    • Mia V. Mia V. heel leuke plant Ursula, wel in toom houden, houd ook lang in bloemstukjes in de winter als er anders nog niets bloeit, daar denken wij soms niet aan maar kan wel praktisch zijn als je die in je tuin … Lees verder »
      Donderdag 26 Juni 2014 om 19:35
    • Ursula V. Ursula V. Bedankt voor de tip Mia :)!
      Vrijdag 27 Juni 2014 om 10:20
  • Marina W.Marina W.
    Ik heb de mijne aan de voet van een appelboom gezet en bereik steeds weer opperste verbazing bij mensen die niet gewend zijn iets te zien bloeien in een boom in de winter. Succes verzekerd.
    Maandag 10 Februari 2014 om 20:35
  • Lisanne W.Lisanne W.
    Hoe vrolijk je een (ronde) pergola op in de winter? Met een winterjasmijn. Elk jaar krijgt hij meer takken (dus in goede banen leiden / snoeien). Met het zachte weer van nu bloeit hij mooi!
    Zaterdag 25 Januari 2014 om 19:51
    •  1 reactie
    • Lieve V. Lieve V. Dit is inderdaad mooi!!! Ik wist nog niet dat dat bestond! Leuke tip :-)
      Zaterdag 25 Januari 2014 om 22:00
  • Anja V.Anja V.
    SUPER leuke plant. Hij gaf dit jaar wel niet veel bloemen, maar hoop volgend jaar meer geluk te hebben :-) Dit weekend eens zien hem aan een klimrecht vast te maken.
    Vrijdag 1 Maart 2013 om 13:55
  • Rinse R.Rinse R.
    Langs de zuidmuur van een verwarmde kamer bereikt de Winterjasmijn een hoogte van ruim 5 meter.(zie foto)
    Zondag 25 November 2012 om 07:09
  • Mil V.Mil V. voegde een foto toe aan Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum)
    Foto: Winterjasmijn
    Vrijdag 10 September 2010 om 14:14