MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Siam Tulp

Foto: Siam Tulp
Foto: Siam Tulp

Zet de plant op een warme, lichte en tochtvrije plek. Als de plant continue in direct zonlicht staat, kan het in de zomer wel voorkomen dat het wat teveel licht is voor de plant en de bladeren bruin beginnen te worden. 
De Curcuma komt uit het regenwoud en is dus gewend aan veel water. Let met watergeven op dat je geen water geeft in de kelk van de bloem. 
De plant kan vanaf 15 graden in de tuin, balkom of terras. Ze is niet winterhard en moet dus binnen overwinteren. Het is een relatief makkelijke plant, die het zelfs prima vindt om boven de verwarming te staan. Om bloemen te kunnen vormen heeft de plant voldoende licht nodig. Als de bloem eenmaal is uitgebloeid is, deze eruit knippen. Knip de steel zo laag mogelijk af. Op die manier kan de plant alle energie stoppen in een nieuwe bloem. De Curcuma bevindt zich redelijk in de middenklasse als het op luchtzuivering aankomt. De Curcuma is niet giftig. 

Een mooie, statige plant is Curcuma in bloei. In tropisch Azië groeit de plant aan de voet van hellingen van gebergten. 
Bloemen van Curcuma alismatifolia komen te voorschijn uit de schede van de bloemstengel
Het is een prima plant om in een serre, op het balkon of in de zomer in de tuin te zetten. Op een plek met veel daglicht en flink wat zon bloeit Curcuma fantastisch.

Curcuma alismatifolia is de volledige naam van deze plant, die tot de gemberachtigen behoort. 
Bloembladen en bloemen staan getordeerd rond de bloemstengel. Over het bloemblad lopen aders en ze zijn fijn gezaagd.

Curcuma wordt ongeveer tachtig centimeter hoog. De plant heeft geregeld water nodig, zowel aan de voet als over de kop. Een permanent vochtige plaats is de meest ideale situatie. Veel licht en zon zijn nodig voor een goede groei en bloei. Hoe meer zon, des te intenser roze wordt de bloemkleur.
Geef de plant één keer per veertien dagen vloeibare plantenmest. En mocht u de plant binnenshuis houden, dan zal de wat caramelachtige geur u zeker opvallen.

In november sterft het zwaardvormige blad af. Vanaf die tijd de plant geen water meer geven. Breng de plant over naar een koele, vorstvrije plaats om te overwinteren. Haal in februari de vlezige wortelstok voorzichtig uit de pot en geef verse, luchtige potgrond. Na het verpotten de plant weer regelmatig water geven. Wacht met buiten zetten tot er geen nachtvorst meer komt.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 70 cm
Kleur
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend