Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Hartlelie 'Albomarginata'

Foto: Hartlelie 'Albomarginata'
Foto: Hartlelie 'Albomarginata'
Foto: Hartlelie 'Albomarginata'

Omschrijving:
h 80cm br 100 cm. Sterk groeiende plant met eironde tot breed Lancetvormige, spitse, geplooide bladeren, bloemen op 20cm lange stelen in de vroege nazomer.
Bladen sterven in het najaar af.
Kan zeer oud worden.
Het is een opvallende plant, die ook als solitair te gebruiken is.
Is wel erg gevoelig voor slakken.

Plantvoorschriften :
Meestal doen het overgrote deel van de hosta's het goed in de halfschaduw, sommige soorten kunnen in de volle schaduw of volle zon,  maar dit zijn uitzonderingen. Krijen ze te veel zon, dan worden de randen bruin en verbleken de bladeren. In het algemeen geldt de regel: hoe bonter het blad des te minder zon kan de plant verdragen. Gele of goudkleurige hosta's hebben meer zon nodig. Blauwe varieteiten houden hun kleur best in de schaduw.
Ze verkiezen een vruchtbare zware grond met een hoog humusgehalte. De grond moet vochtig zijn , maar doorlatend . Humusrijke grond wordt vaak op prijs gesteld. Het plantgat ruim genoeg maken. Bij het planten het plantgat aanvullen met de weggehaalde grond en een mulchlaag van organische meststoffen.  Na het planten de grond nog geruime tijd vochtig houden.
Hosta's gedijen ook goed in potten. Een potgrond op basis van turf, kompost en klei houd de voedingsstoffen hier goed vast.
Verzorging :

Vragen doorgaans weinig onderhoud, een flinke mulchlaag stelt de plant op prijs.
De groei begint in maart, dus zorg ervoor de neuzen niet te beschadigen
Hosta's hebben graag organische mest. Een eerste bemesting in maart en daarna om de zes weken tot half augustus. Geef geen stikstofrijke meststof , dat bevorderd zacht en weelderig blad,
Verwijder tegen het eind van de zomer de verwelkte bladeren door ze aan de basis los te trekken.
Hosta's hebben ook behoefte aan voldoende water. De grond zou in principe steeds vochtig moeten blijven. In periodes van droogte is watergeven dan ook noodzakelijk. Zelfs al kan je de schade niet zien, vaak is deze ondergronds en blijft de plant het volgende jaar beduidend kleiner.

Verplanten - delen in lente bij het eerste uitlopen of in de winter. Een andere goede periode is augustus, bij droog weer en veel zon moeten de planten dan wel goed vochtig gehouden worden.
Haal de hosta uit de grond en verwijder alle grond rond de wortels via schudden of met de tuinslang. Scheuren is daarna de beste manier. Vermijd indien mogelijk het gebruik van snijwerktuigen.

Ziekten :
Weinig . Grootste probleem zijn slakken.

Eigenschappen

Variëteit van
Hartlelie (Hosta)
Hoogte
60 - 80 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Vochtig
Licht
halfschaduw
Schaduw
Evergreen
Bladverliezend

In de webshop