MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Bolesdoorn 'Globosum'

Foto: Bolesdoorn 'Globosum'

De kogelesdoorn of meer populair de bolesdoorn is een echte vormboom. Er komt geen snoeien aan te pas. De boom groeit van nature met een afgeplatte, bolvormige kroon. De boom is het beste wat er te krijgen is op het gebied van een natuurlijke parasol.
Acer platanoides 'Globosum' is door selectie ontstaan. De boom heeft 'het bloed' van de sterke Noorse esdoorn (Acer platanoides) en behoort tot de omvangrijke familie van de esdoornachtigen (Aceraceae). Een kogelesdoorn wordt maximaal tot zes meter hoog en is bladverliezend. Bij aankoop is het belangrijk te letten op welke hoogte de kroon op de stam begint. Minimaal wil je er toch onderdoor kunnen lopen. Een flinke kogelesdoorn is geen goedkope boom.

Plant een kogelesdoorn in een luchtige, humusrijke grond. Zon, licht en lucht rondom wordt op prijs gesteld. Het is een boom, die de ruimte moet hebben om de bolvormige kroon te kunnen ontwikkelen. De kroon is alzijdig rond en verdient het van alle kanten gezien te worden. De grandioze vorm komt tot stand door het dichte bladerdek; de vertakking in de kroon is er ook naar.

Een kogelesdoorn wordt in de kroon niet gesnoeid. Wie toch snoeit, zal zien, dat zich wel nieuwe scheuten ontwikkelen, maar die zijn slap en niet krachtig. Bovendien wordt de kroonvorm sterk beïnvloed en zal niet de regelmatige opbouw bezitten als er voordien was. Wel mogen takken (bij de stam af) worden weggesnoeid om de hoogte, waarop de kroom begint te bepalen.

Eigenschappen

Hoogte
300 - 400 cm
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend