MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Echte Goudvinkjes

Groeit in 260 tuinen

Latijnse naam
Allium moly
Andere benamingen
Goudlook, Sierlook
Hoogte
20 - 30 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Goudlook Echte Goudvinkjes - Allium moly is door zijn ontdekker, Carl von Linne, vernoemd naar een oude 'toverplant' met de naam Moly. In het gebied van oorsprong, zuidelijk Europa, geloofde men dat wanneer deze allium moly in de tuin tot bloei kwam, dat dit een voorteken was. De bloei van deze plant zou voorspoed, rijkdom en geluk brengen voor degene die hem vond. Als u ziet hoe mooi ze bloeien, van april tot en met juni, is het zeer begrijpelijk dat men deze eigenschap aan moly toedichtte. Een schitterend boeket van goudgele bloemetjes, tientallen op een steeltje van zo'n 20 cm hoog. Om het geluk binnen handbereik te hebben kunt u ze ook in potten op een terras of balkon planten. Dit gebeurt in de periode van september tot eind december. Behalve potten, zijn ook rotstuinen en borders een veel gebruikte plaats om ze te planten. Probeer eens een combinatie met witte narcissen of rode lage tulpen, bijvoorbeeld Roodkapje. U zult zien dat beide soorten profiteren van elkaars schoonheid. Door te combineren ontstaat er een boeket van bloemen in uw tuin. Een beetje zon zal ervoor zorgen dat de bloei van deze allium lekker lang doorzet. Ieder jaar terugkomen gaat vanzelf.

Winterhard.  H 20/30 cm br 15 cm. Laagblijvend bolgewas met gele bloemen. Rond mei/juni
Het verbreidt zich snel en schuwt het niet om andere lage planten te overwoekeren. In de gaten houden dus. De bloei is donkergeel en zeer rijk. De bloemschermen zijn los van opbouw en staan op stengels die niet veel langer worden dan de bladeren. Staat best in kleine groepjes tussen vaste planten.

Plantvoorschriften: Zonnige standplaats. Plantdiepte 5 cm - prefereert goed afwaterende grond of zanderig. Verwildert.

Verzorging : Weinig problemen. In augustus verdrogen blad en bloem en krijgen dan een stro-achtig uiterlijk. Dat is ook het moment om de afgestorven delen voorzichtig weg te halen. Eventueel kan je dan op dat moment een deel bollen opgraven en verplanten naar een andere plek in de tuin.

Ziekten: bladluis-trips-meeldauw-wortelrot

Berichten over deze plant