Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Duinroos 'Maigold'

Rosa pimpinellifolia 'Maigold'  • 

Foto: Duinroos 'Maigold'

Foto: Duinroos 'Maigold'

Rosa pimpinellifolia 'Maigold' behoort tot de Schotse rozen en kan je beschouwen als een klimmende trosroos. Zij ontlenen hun naam aan de wilde Schotse of Burnettroos, door botanici aangeduid als Rosa pimpernellifolia of duinroosje. Maigold is in 1953 in Duitsland ontstaan uit de kruising van 'Poulens 's Pink' x 'Frühlingstag'. 

Deze roos is gemakkelijk te herkennen aan de scherpe roodachtige stekels en de éénmaal bloeiende goudgele, halfgevulde bloemen met een oranje blos die al in mei verschijnen. Daarom is het een van de eerstbloeiende rozen. Hun bloemen lijken op schoteltjes en hebben een zoete geur. Het is een sterke groeier, die ook als klimroos kan gebruikt worden. Groeit tot 3.5 m hoog en 2.5 m breed. 

'Maigold' houd van zon maar doet het ook goed op een half-schaduwrijk plekje. Als klimplant toepasbaar op een oosten of westenmuur. Niet zo gemakkelijk in de handel te vinden.

Rosa pimpernellifolia soorten algemeen:  Deze soort is een pioniersplant van extreme groeiplaatsen, houdt uitstekend de bodem vast en verdraagt wind, hitte en droogte. Hij kan zelfs zandige of rotsachtige grond nabij de zee verdragen. Slechts een handvol van die cultivars zijn nog overgebleven. De kleuren variëren van wit tot creme en van roze tot purper.

  • Bloeitijd: 5-6
  • Bloemkleur: goudgeel, halfgevuld
  • Hoogte: 2.5-3.5
  • Bladeren: glanzend, middelgroen

Eigenschappen

Hoogte
1 - 400 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend